"Meidän sukupolvella niiden käyttö on mennyt yli" – Turkulaiset nuoret kannattavat energiajuomiin ikärajaa

Turun nuorisovaltuuston 1. varapuheenjohtaja Mette Hämeenaho ja puheenjohtaja Niklas Vaulanen. Ville Mäkilä

Ville Mäkilä

Turun nuorisovaltuuston puheenjohtajat Niklas Vaulanen ja Mette Hämeenaho suhtautuvat myönteisesti ajatukseen, että energiajuomien myynti alle 15-vuotiaille kiellettäisiin lailla.

– Energiajuomista ollaan huolissaan ihan syystä. Meidän sukupolvella niiden käyttö on mennyt yli, Hämeenaho sanoo.

He kysyivät asiasta mielipiteitä myös nuorisovaltuuston jäseniltä ja muilta opiskelijoilta.

– Suurin osa nuorista suhtautuu ikärajakieltoon myönteisesti, mutta jotkut epäilivät kiellon toimivuutta.

Vaulasen ja Hämeenahon mukaan lakikieltoa vastustavat argumentit liittyivät siihen, että esimerkiksi energiajuomien näpistely voisi lisääntyä jos energiajuomat kielletään alle 15-vuotiailta.

– Tuskin lakia ollaan heti rikkomassa näin kevyen asian takia. Näpistelijät varastavat kaupasta kiellosta huolimatta, Vaulanen pohtii.

– Vaikka alkoholikin on kielletty nuorilta, eivät alaikäiset lähde sitä kaupasta varastamaan. Ennemmin siinä tilanteessa lähdetään etsimään juomien hakijoita, Hämeenaho sanoo.

Haastateltavat eivät usko siihen, että lain tultua voimaan nuoret pyytäisivät yli 15-vuotiaita nuoria hakemaan heille kaupasta energiajuomia.

– Mielestäni kuulostaa aika absurdilta. En usko, että kovin moni jaksaa lähteä sellaiseen rumbaan, Vaulanen sanoo.

Aivan ongelmaton ikärajakielto ei silti olisi. Vaulanen ja Hämeenaho pohtivat sitä, miten nuori pystyy todistamaan ikänsä.

– Monella juuri 15 vuotta täyttäneellä ei ole mitään henkilöllisyystodistusta, jolla ikänsä voisi todistaa. Se on varmasti haaste, miten nuoren iän pystyy todentamaan.

Nuoret toivoisivat, että energiajuomien haittavaikutuksista puhuttaisiin kouluissa aiempaa enemmän.

– Meillä yläasteen terveystiedon tunneilla energiajuomien haittavaikutukset jäivät kokonaan puhumatta. Valistus keskittyi vain alkoholiin ja huumeisiin, Hämeenaho kertoo.

Nuoret arvelevat, että syy energiajuomien suurkulutukseen liittyy sosiaaliseen paineeseen.

Varsinkin alakoulun viimeisillä luokilla ja yläkoulussa energiajuomien käyttö koetaan ”coolina”.

– Energiajuomista haetaan myös hyperaktiivista oloa, eli sitä että ”pärisee”, Vaulanen kommentoi.

Monesti kyse on enemmänkin tapatottumuksesta kuin riippuvuudesta. Haastateltavien mukaan energiajuomien kulutus nuorten keskuudessa vähenee yläkoulun jälkeen.

Mitä vinkkejä nuorisovaltuutetut antaisivat energiajuomien suurkuluttajille?

– Vähentäkää ehdottomasti ja siirtykää kahviin, jos kofeiinia on pakko saada, Vaulanen neuvoo.

Selvitys kiellosta vireillä

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) ja turkulainen perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) aikovat selvittää, voisiko energiajuomat kieltää lailla alle 15-vuotiailta.

Ministerit ovat pyytäneet Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta (THL) kokoamaan katsauksen energiajuomien ja niitä vastaavien tuotteiden vaikutuksista lasten terveyteen ja hyvinvointiin. Selvitys valmistuu syksyn aikana.

Nykyinen hallitus ei ehdi päättää asiasta, mutta valmistelu luo seuraavalle hallitukselle edellytykset päättää asiasta nopeasti.

THL:n ja Valtion ravitsemisneuvottelukunnan suositus on, että vähittäiskaupat rajoittaisivat energiajuomien myynnin yli 15-vuotiaille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut