Uusi teos kartoittaa Turun ammatillisen koulutuksen historiaa – samalla selviää, kenellä oli Turun ensimmäinen auto

Tietoa, taitoa Turun kautta koko maahan -teoksen kansi. Turun ammatti-instituutti

toimitus

Uusi teos käy läpi Turun ammatillisen koulutuksen historiaa.

Tietoa, taitoa Turun kautta koko maahan – Turun kaupungin ammatilliset oppilaitokset ja niiden edeltäjät vuoteen 2018 on historiateos, joka kokoaa yhteen Turun ammatillisen koulutuksen lähes 200-vuotisen historian.

Teos kuvaa Turun ammatti-instituutin kehittymisen päälinjat ja sitoo tapahtumat aikanaan vallinneisiin yhteiskunnallisiin ja koulutuspoliittisiin kehityskulkuihin.

Turun ammattiopetus on käynyt läpi samat kehitysvaiheet kuin opetus koko maassakin. Liikkeelle lähdettiin pienistä käsityöläis- ja sunnuntaikouluista sekä perustamalla yksittäisiä oppilaitoksia, joiden taustayhteisöinä toimivat aluksi erilaiset seurat ja yhdistykset.

Nyt julkaistu kirja on uudistettu ja täydennetty painos kymmenen vuoden takaisesta painoksesta. Teoksesta käy ilmi mielenkiintoisia yksityiskohtia, kuinka oppilaitoksen rehtori edellisen vuosisadan alussa omisti Turun ensimmäisen auton ja kuinka merkittäviä panostuksia rehtorit henkilökohtaisesti antoivat kouluilleen perunkirjoituksissaan.

Kirja kertoo myös, milloin ensimmäiset naiset valittiin kauppaopetukseen tai milloin miespuoliset sairaanhoitajaopiskelijat saivat aloittaa opintonsa.

– Historiateoksen päivityksestä kiitos kuuluu kirjan kirjoittajille ja taittajalle, mutta myös toimialajohtaja Timo Jaloselle, jonka aloitteesta teosta lähdettiin toteuttamaan, muistuttaa Turun ammatti-instituutin palvelualuejohtaja Hannu Immonen

Teos on valmistunut kokonaisuudessaan Turun ammatti-instituutin voimin: kirja on kirjoitettu, taitettu ja painettu Turun ammatti-instituutissa, mikä on ammatillista koulutusta parhaimmillaan.

– Tämä kertoo osaltaan siitä monipuolisesta osaamisesta, jota toimialamme sisällä on. Teos täydentää myös kahta aikaisempaa julkaisua, jotka käsittelivät turkulaista yleissivistävää koulutusta ja varhaiskasvatusta, toteaa Turun kaupungin sivistystoimialan johtaja Timo Jalonen.

Perinteisen painetun teoksen lisäksi kirja on julkaistu myös interaktiivisena sähköisenä teoksena. Lukijat pääsevät muokkaamaan teosta ja siihen liittyvää valokuva-arkistoa. Kirjan muokkaaminen ja päivittäminen tapahtuu lähettämällä kuvia ja tekstikatkelmia osoitteeseen ammatti-instituutti@turku.fi

Teos on luettavissa Sivistystoimialan julkaisuarkistosta

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut