Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

K-kauppojen nimissä leviää erittäin taitava huijausmeili – näin käy, jos klikkailet eteenpäin

Eri firmojen nimissä lähetetyt, lähes aidolta vaikuttavat sähköpostiviestit ovat Viestintäviraston mukaan tyypillisesti joko tilausansoja tai luottokorttitietojen kalasteluyrityksiä.

Viesteissä saatetaan kertoa vastaanottajan voittaneen jotain arvonnassa tai häntä pyydetään vahvistamaan jokin aiemmin tekemänsä salasanan vaihto.

Viruksia tai vakoiluohjelmia viimeaikaisissa laajalti levinneissä viesteissä ei viraston mukaan ole ollut.

– Keskon, Ikean ja Gigantin nimissä lähetetyt viestit ovat selkeitä tilausansoja, ja ne kuuluvat pikemminkin kuluttajaviranomaisen toimialaan, toteaa tietoturva-asiantuntija Jesse Alho Viestintävirastosta.

– Jos näitä viestejä klikkailee eteenpäin, vastaanottajalle ehdotetaan esimerkiksi Iphone-arvontaan osallistumista eurolla. Lopulta pienellä präntillä kerrotaan vastanottajan sitoutuneen tietyksi ajaksi johonkin.

 Netflixin ja Applen nimissä liikkuneet viestit puolestaan ovat Alhon mukaan yrityksiä saada vastaanottaja antamaan luottokorttitietonsa.

– Niissä voidaan käyttää alustoina murrettuja tai muuten oikeannäköisiä sivuja tietojen keräämiseksi.

Aiemmin huijausviestit oli helppo tunnistaa karkean ulkoasun ja selkeiden kielivirheiden perusteella. Nyt viesteissä käytetään oikeita firmojen logoja ja melko sujuvaa suomea.

– Tekniikka kehittyy, Alho arvioi.

– Esimerkiksi Google Translate pystyy tuottamaan jo melko kunnollisia suomenkielisiä lauseita toisin kuin vielä joitakin vuosia sitten.

Alho ei ota kantaa siihen, mistä päin maailmaa huijausviestien lähettäjät ovat.

– Viestejä esiintyy yleensä aalloittain ja samaan aikaan myös muissa maissa. Tästä voisi päätellä, että taustalla ovat kansainväliset tekijät.

Firmat, joiden nimissä huijausviestejä lähetetään, eivät voi asialle mitään.

– Monet näistä pyrkivät kyllä aktiivisesti tiedottamaan omilla nettisivuillaan ja varoittamaan huijausyrityksestä, Alho sanoo.