Vuokranantaja listasi: Nämä lemmikin aiheuttamat jäljet joudut korvaamaan – ja näitä et

Normaali kuluma kuuluu kuvaan myös lemmikin kanssa. Mutta purujäljet eivät.

Valtaosa lemmikeistä ei aiheuta vahinkoa vuokra-asunnoissa. Silti vahinkoihin on hyvä varautua ennakkoon. Anton Soinne/Arkisto

toimitus

Suomen Vuokranantajien lakineuvontaan on viime aikoina tullut käsiteltäväksi poikkeuksellisen paljon lemmikkieläinten aiheuttamien vahinkojen korvaamiseen liittyviä erimielisyyksiä, yhdistys kertoo.

Yleensä näissä tilanteissa laki on yhdistyksen mukaan vuokranantajan puolella, sillä vuokralainen vastaa pääsääntöisesti lemmikkinsä aiheuttamasta vahingosta huoneistolle.

Epäselvyyksiltä välttyy, kun asian käy avoimesti läpi jo vuokrasopimuksen solmimisvaiheessa.

Jos vuokrasopimuksessa on lemmikkikielto, se pitää.

Mikäli osapuolet ovat sopineet, ettei asunnossa saa pitää lemmikkieläimiä, ei pieniäkään lemmikkieläinten aiheuttamia jälkiä voida pitää tavanomaisena kulumisena.

Usein lemmikit kuitenkin sallitaan, sillä lemmikkejä on hyvin erilaisia, Suomen Vuokranantajat ry linjaa tiedotteessaan.

– Vuokralaiselle oikeus tuoda lemmikki mukanaan voi olla hyvinkin tärkeä asumismukavuutta edistävä tekijä ja sitä kautta merkittävä kilpailuetu vuokranantajalle. Vuokrasopimukseen voidaan kirjata kiellon sijasta esimerkiksi velvollisuus sopia lemmikeistä vuokranantajan kanssa, sanoo Suomen Vuokranantajat ry:n laki- ja edunvalvonta-asiantuntija Tarik Ahsanullah

Tavanomaisena kulumisena ei voida kuitenkaan pitää lemmikkieläinten aiheuttamia purema- tai kynnenjälkiä asunnon pinnoilla tai eritteiden aiheuttamia jälkiä, haju- tai muita haittoja.

Suurin osa lemmikkieläimet sallivista vuokrasuhteista sujuu ongelmitta.

Vuokranantajan ja vuokralaisen on silti suositeltavaa ottaa aina vuokrasuhteen alussa yhdessä valokuvia huoneistosta ja laatia huoneiston kunnosta alkutarkastusraportti, joka liitetään vuokrasopimuksen liitteeksi.

Vuokralaisen on hoidettava asuntoa huolellisesti ja hän on velvollinen korvaamaan vuokranantajalle vahingon, jonka hän huolimattomuudellaan aiheuttaa huoneistolle.

Vuokralainen ei ole vastuussa tavanomaisesta kulumisesta, joka aiheutuu huoneiston käyttämisestä vuokrasopimuksessa edellytettyyn tarkoitukseen, yhdistys korostaa.

Tavanomaisella kulumisella tarkoitetaan vuokra-asunnon normaalia, ajan myötä tapahtuvaa kulumista, jollaista on esimerkiksi asunnon pintojen kuten lattioiden ikääntyminen.

On luonnollista, että asumisesta jää ajan kuluessa asuntoon jälkiä. Vuokranantaja ei voi edellyttää, että asunto olisi vuokrasuhteen alussa ja lopussa täsmälleen samassa kunnossa, yhdistys painottaa.

– Tavanomaisena kulumisena ei voida kuitenkaan pitää lemmikkieläinten aiheuttamia purema- tai kynnenjälkiä asunnon pinnoilla tai eritteiden aiheuttamia jälkiä, haju- tai muita haittoja. Vuokralainen on siis vastuussa lemmikkinsä aiheuttamista vahingoista, vaikka lemmikkieläimen pitäminen olisikin vuokrasopimuksen mukaan sallittua tai siitä olisi erikseen sovittu, Ahsanullah muistuttaa.

Vakuutukset

Lemmikinomistajien on lisäksi hyvä tiedostaa, että käytännössä kaikista kotivakuutuksista on myös rajattu pois lemmikkieläinten aiheuttamat tavanomaiset vahingot.

Vastuuvakuutus voi puolestaan korvata kuluja, jos koira esimerkiksi yllättäen karatessaan aiheuttaa muille omaisuusvahinkoja.

Lemmikinomistajien on hyvä selvittää aina omien vakuutustensa vakuutusehdot vahinkojen varalta.

Lähde: Suomen Vuokranantajat ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää