Pitkiä tukkia, samettihousuja, strutsinsulkahattuja... – Tällaista oli turkulaisnuorten muoti 1960-luvulla

Tältä näytti paskasakki. Kuva on otettu Kristiinankadulla. Heikki Sjöroosin albumi

Teemu Nurmi

Antero Laihon tekemä uutuuskirja Upolaiset ja paskasakki – Modit ja rockerit 1960-luvun Turussa esittelee myös nuorten muotia hieman yli 50 vuotta sitten.

Upolaisten pukeutuminen ja hiustyyli tuli Beatlesien maailmasta ja poikien hiukset tulivat entistä pitemmiksi, kun Rolling Stones löi läpi.

Kirjassa esitellään, miten Hannu Kujasen hiukset kasvoivat kevään 1964 aikana niin, että oppikoulun rehtori kielsi pojan tulemisen kouluun. Kujanen vaihtoi opinahjoa.

Teos väittää myös, että Hannu Koskella oli Turun pisin tukka vuosina 1963-64. Se herätti huomiota kaupungilla.

– Ei mul yleensä ollu kovin paljon vaikeuksii sen pitkän tukan takia. Kaduilla joskus tuli vastaan "huumorintajuisia" miehiä, et pitääk kokeilla vähän et onks neidillä munat vai onks neiti neiti, Koski kertoo.

Upolaispojat eivät tahtoneet löytää oikeaa parturia 1960-luvun puolivälissä. Monet suosivat Wiklundin korttelissa ollutta Jylhän parturiliikettä. Omistaja Maila Jylhän tytär Marianne, joka työskenteli pitkään liikkeessä, muistelee, mitä kahnauksia leikkuuvaiheessa saattoi tulla.

– Oli vähän vaikea tilanne, kun piti sovittaa yhteen asiakkaana olevan nuoren ja maksajana toimivan vanhemman toiveet, jotka useinkin olivat aikamoisessa ristiriidassa keskenään.

Upolaispoikien vaatetuksessa korostettiin pehmeää ja värikästä tyyliä. Samettinen pikkutakki oli yleisesti käytössä, mutta myös ylisuuri, paksusta langasta kudottu villapusero. Jalassa oli farkut ja leveäraitaiset vakosamettihousut, kenkinä mokkakengät, tennarit ja Ratu-merkkiset vakosamettikengät.

Rukan sadetakit monissa eri väreissä olivat myös kovassa suosiossa. Kaduilla näkyi myös Yhdysvaltain armeijan asetakkeja, duffeli- ja kipparitakkeja, pitkiä kaulahuiveja, pipoja ja nahkaisia lippalakkeja.

Upotytöillä oli bossanova-pusero, lantiohame, leveä vyö, puseronväriset sukat ja pitkävartiset saappaat, mutta myös usein kapealahkeiset farkut. Lahkeet käärittiin nilkan yläpuolelle, jotta nilkkasukat näkyivät kokonaan.

Paskasakkilaisten tunnistettavin asuste 1960-luvun Turussa oli musta nahkapusero. Housuina olivat useimmiten farkut, jalkineina ajosaappaat. Kaupunkioloissa suosittuja jalkineita olivat myös mustat, teräväkärkiset kengät.

Miesten hiukset noudattivat lättähattuperinnettä. Tukka oli kammattu taakse hiusrasvalla. Paskasakkilaisetkin pidensivät hiuksiaan Beatles-manian myötä.

Pärtsäripimuilla oli toppatakki tai anorakki. Housut olivat hiihtohousutyyppisiä pitkiksiä, farkkuja tai teryleenihousuja. Jalassa tytöillä oli kesällä vaaleat kumitossut, talvella saappaat tai saapikkaat. Kova juttu oli strutsinsulkahattu. Tyypillinen kampaus oli tupeerattu.

Paskasakin ja upolaisten ulkoiset olemukset erosivat siis toisistaan melkoisesti. Upolaiset olivat värikkäämpiä kuin tummanpuhuvat paskikset. Upolaisten oli vaikea löytää haluamiaan asusteita turkulaisista vaateliikkeistä. Monet teettivätkin kuteensa vaatturilla, kuten Martinmäen Akselilla. Ennen hippivuosia upolaisten muoti tuli entistä värikkäämmäksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää