Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jaoitko sinäkin lehtileikkeen kuvan somessa? Harva tietää, että se on rikos – "Lyhytkin katkelma voi olla suojan piirissä"

Moni rikkoo tekijänoikeuslakia tietämättään sosiaalisessa mediassa. Lehtijuttujen kopiointi ja edelleen levittäminen ilman oikeuksien omistajan lupaa on kiellettyä.

Nettikeskustelijat eivät useinkaan tiedä rikkovansa lakia lähettäessään lehtiartikkeleita eri foorumeille.

Lehtijutun kopioiminen ilman lupaa internetiin on kuitenkin laitonta.

Maksumuureja kierretään muun muassa ottamalla jutusta kuva ja jakamalla sitä eteenpäin. Kopioston toimitusjohtajan Valtteri Niirasen mukaan se on pääsääntöisesti kiellettyä.

– Lain mukaan yksityiseen käyttöön saa kopioida mutta ei saa jakaa eli välittää yleisölle. Tässä on kaksi tasoa, lainsäädännön taso ja sopimustaso eli käytännön taso. On olennaista tutustua käyttöehtoihin, mitä eri verkkosivuilla on.

– Esimerkiksi useiden lehtien verkkosivuilla sisällön jakaminen ilman lupaa on kielletty käyttöehdoissa, Niiranen kertoo.

Entä kuinka suuren osan tekstistä saa jakaa ennen kuin rikotaan tekijänoikeuksia?

– Ei osaakaan. Teos, kuten teksti tai kuva, on suojattu sekä kokonaisuudessaan että osiltaan, Niiranen toteaa.

Suomen Journalistiliiton juristin Sanna Nikulan mielestä selkeää rajaa ei ole.

– Yksittäiset sanat eivät tietenkään nauti suojaa, mutta lyhytkin katkelma voi jo olla suojan piirissä, eikä sitä saa jakaa. Euroopan Unionin tuomioistuin on katsonut esimerkiksi, että yhdestätoista peräkkäisestä sanasta koostuva ote on ollut tekijänoikeuden suojan piirissä. Sitä ei siis saanut käyttää ilman tekijänoikeuden haltijan suostumusta.

Yksityiseen käyttöön saa kopioida mutta ei saa jakaa."

Siteeraaminen on lain mukaan sallittua, mutta se edellyttää, että tietyt ehdot täyttyvät.

– Pitää olla oma teos, usein teksti, jossa toista teosta siteerataan. Ilman omaa teosta sitaattia ei voida käyttää, Valtteri Niiranen sanoo.

– Lisäksi omalla ja siteerattavalla teoksella tulee olla asiallinen yhteys. Muuten siteeraamiselle ei ole perusteita.

Tekstin tai ohjelman tehnyt toimittaja ei saa välttämättä itsekään jakaa omaa juttuaan verkossa.

– Toimittajat sopivat työnantajansa tai toimeksiantajansa kanssa siitä, miten kumpikin osapuoli saa teosta käyttää, Sanna Nikula sanoo.

– Riippuu siis siitä, mitä on sovittu.

Sama pätee haastateltavaan. Houkutus jakaa juttu, jossa itse on ollut osallisena, voi olla suuri, mutta oikeudet tulisi ensin selvittää.

– Haastateltava ei saa ottaa kopiota jutusta ja jakaa sitä ilman toimittajan tai kustantajan lupaa, riippuen siitä, kummalla oikeudet ovat, Nikula toteaa.