Kansanedustaja haluaa vaaralliset koirarodut luvanvaraisiksi – "Omistajalle pakollinen koirakortti"

Jari Pietiläinen

Kansanedustaja Kari Kulmala (sin.) haluaa, että vaarallisiksi luokiteltuihin rotuhin kuuluvien koirien pitäminen tehtäisiin Suomessa luvanvaraiseksi.

Kulmala vaatii blogissaan myös, että koiran haltija tulisi velvoittaa hankkimaan niin sanottu koirakortti, joka osoittaisi kortinhaltijan saaneen riitytävän koulutuksen koirarodusta.

– Se osoittaisi myös sen, että hän koiranomistajana ymmärtää omat velvollisuudet ja oikeudet sekä voimassa olevan lainsäädännön. Myönnetyistä koirakorteista pidettäisiin rekisteriä. Tämä auttaisi myös viranomaisia varautumaan vaaralliseen koiraan, Kulmala muistuttaa.

Kansanedustaja Kulmala ehdottaa, että hallitus ryhtyisi toimenpiteisiin vaarallisten koirarotujen selvittämiseksi, vaarallisten koirarotujen luvanvaraiseksi saattamiseksi sekä velvoittamaan vaarallisen koiran haltijaa kouluttautumaan.

Hän muistuttaa myös, että Suomessa koirien tekemät hyökkäykset ovat lisääntyneet ja ”vaaralliseksi luokiteltuja” koirarotuja on yhä enemmän muun muassa narkomaaneilla sekä väkivaltarikollisilla.

– Heille koirat ovat nykyisin eräänlaisia statuseläimiä ja suojelevat heitä toisilta rikollisilta sekä myös viranomaisilta, Kulmala kertoo.

– Huonosti tai ei ollenkaan koulutettu koira on pahempi kuin teräase tai jopa vaarallisempi kuin ampuma-ase tietyissä olosuhteissa, ja tällä hetkellä tällaisen koiran hallussapitämiseen tai hankkimiseen ei edellytetä minkäänlaista kokemusta tai koulutusta.

Tällaiset koirat ovat Kulmalan mukaan monen lapsiperheenkin naapureina sekä viranomaisia vastassa kotihälytyksillä sekä kotietsinnöissä.

– Tiedän tämän vuosikymmenien kokemuksella poliisityöstä. Mielestäni ministeriön tulisi asiantuntijoiden kanssa selvittää ne koirarodut, jotka kouluttamattomina tai vähän koulutettuina ovat ihmisille vaarallisia, hän korostaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää