Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joka toinen pyöräilijä Suomessa tekee kohtalokkaan virheen – varmista, ettei lapsesi toimi samoin

Liikenneturvan seurantojen mukaan joka toinen pyöräilijä polkee valoitta. Joka kahdeksas käyttää pyörässään takavaloa. Liikenneturvan kyselyn mukaan kahdeksan kymmenestä suomalaisesta ei välitä siitä, onko pyörän valo tasainen vai vilkkuva – kunhan valo vain on.

Se, että pyöräilijä näkee itse ja näkyy muille, on eritoten pimeällä tai huonolla kelillä tärkeä turvallisuustekijä. Liikenneturvan seurantojen* mukaan puolet pyöräilijöistä polkee ilman valoa pimeän aikaan.

– Se, että itse näkee polkea, ei vielä tarkoita, että muut liikkujat havaitsisivat sinut. Pyörän valoa tarvitaan myös valaistuissa taajamissa. Syysiltojen pimetessä yhä aikaisemmin kannattaa hämäryyteen varautua ottamalla pyörän valo mukaan jo aamusta, summaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa

Vanhempien kannattaa Piipan mukaan tarkistaa, että lasten pyörissä on valot ja heijastimet kunnossa, ja varmistaa lapselta, että valoa myös käytetään.

Pyörässä on oltava vaaleaa valoa näyttävä etuvalo pimeällä tai hämärässä ajettaessa sekä etu-, taka- ja sivuheijastimet. Etuheijastimen on oltava valkoinen ja takaheijastimen punainen. Punainen takavalo ei pyörässä ole vielä pakollinen, mutta se lisää pyöräilijän näkyvyyttä pimeän ja hämärän aikaan liikuttaessa. Liikenneturvan seurantojen mukaan joka kahdeksannella pyöräilijällä onkin jo käytössään takavalo.

Pyörässä edellytetään valoja myös aina, kun näkyvyys on huono.

Useimmat pyörän valot on mahdollista säätää sekä tasaista että vilkkuvaa valoa näyttäväksi. Kun Liikenneturva kysyi suomalaisilta, mitä mieltä he ovat vilkkuvasta valosta, suurin osa koki tärkeimmäksi sen, että valo ylipäätään on.

Neljää kymmenestä vilkkuva valo ärsytti tai häiritsi, mutta samansuuruinen vastaajajoukko taas koki, että juuri valon vilkkuvuus lisää pyöräilijän havaittavuutta kiinteätä paremmin.

– Koemme asiat eri tavalla, ja joitain ärsyttävä vilkku voi taas toisten mielestä olla tehokas huomionherättäjä. Toiset kävelijät ja pyöräilijät voi ottaa paremmin huomioon suuntaamalla pyörän valo oikein, Piippa vinkkaa.

– Kun valokeila osoittaa loivasti alaviistoon, nähdään hyvin eteenpäin, mutta vältetään häikäisemästä vastaantulevia.