Junaliikenteessä jälleen häiriöitä, keskiviikon junakaaos ehti vasta selvitä  – Liikennevirasto ja VR: "Poikkeuksellinen yhteensattuma"

Junaliikennettä nyt vaivaavat häiriöt eivät johdu eilisestä junakaaoksesta. Etelä-Suomen junaliikenne oli keskiviikkona täysin jumissa yli puolitoista tuntia sähkövian vuoksi. Tiistaina junat seisoivat Helsingissä liikenteenohjausjärjestelmän vian vuoksi. Arkisto/Hemmo Rättyä

Marianna Simo

Junaliikenteessä on ollut torstainajälleen häiriöitä sekä lähi- että kaukoliikenteessä. Aamun Intercity-juna Helsingistä Kuopioon kulkee noin 15 minuuttia myöhässä, samoin Intercity-juna Rovaniemeltä Helsinkiin. Keravalla peruttiin aamulla K-juna.

Kuopion-junan myöhästyminen johtuu yhteysliikenteen odotuksesta, Oulun-junan myöhästyminen muusta junaliikenteestä, VR kertoo. Keravan K-junaan tuli kalustovika, Liikenneviraston viestintäpäällikkö Hanna Ackley kertoo.

Junaliikennettä nyt vaivaavat häiriöt eivät johdu eilisestä junakaaoksesta Etelä-Suomen junaliikenne oli eilen täysin jumissa yli puolitoista tuntia sähkövian vuoksi. Vika pysäytti kello 19 aikaan junaliikenteen rataosilla Helsinki–Turku ja Helsinki–Riihimäki.

Poikkeuksellisen suurta häiriötä Ruuhka–Suomen junaliikenteeseen aiheuttaneen vian aiheutti sähkönsyötön huoltotöiden yhteydessä hajonnut tietoliikennekytkin.

Se, että tälle samalle viikolle osuu kaksi näin isoa häiriötä, on poikkeuksellista yhteensattumaa.

Junaliikenne seisoi myös tiistaina Helsingin päärautatieaseman liikenteenohjausjärjestelmän vian vuoksi. Junat kulkivat tuntien ajan myöhässä niin lähi- kuin kaukoliikenteessä. Osa lähiliikenteen vuoroista peruttiin.

Kertovatko tiistain ja keskiviikon isot häiriöt junaliikenteessä siitä, että Suomen rataverkko on rempallaan?

– Se, että tälle samalle viikolle osuu kaksi näin isoa häiriötä, on poikkeuksellista yhteensattumaa, Liikenneviraston viestintäpäällikkö Hanna Ackley sanoo.

Liikennevirasto vastaa rataverkon kunnossapidosta.

Ruuhkaa Suomen rautateillä kuitenkin piisaa, Liikennevirasto ja VR myöntävät. Raiteet ovat kortilla etenkin pääradalla mutta myös muualla Suomessa.

– Oulun rataosuudella ruuhkia syntyy helposti yhdenkin junan myöhästymisen takia, koska siellä on yksiraiteinen raidejärjestelmä. Molempiin suuntiin kuljetaan samaa rataa. Aikataulut pitää suunnitella hyvin tarkkaan, mutta silti yksikin myöhästyminen jossakin kohtaa voi aiheuttaa ruuhkia, Mira Linnamaa VR:n viestinnästä kertoo.

Etelä-Suomen junaliikenteen ruuhkiin on luvassa kuitenkin helpotusta lähivuosina.

– Meillähän on kaksi hanketta, jotka lisäävät pääradan kapasiteettia: Helsingin ratapihan viime kesänä tehty uudistaminen ja läntisen lisäraiteen rakentaminen Pasilassa, Liikenneviraston viestintäpäällikkö Hanna Ackley sanoo.

Pasilaan nyt rakennettavan lisäraiteen pitäisi vähentää junaliikenteen ruuhkia ja myöhästymisiä vähän jo ensi vuonna ja merkittävästi vuonna 2020, Liikennevirasto kertoo. Sen jälkeen Pasilaan ei kuitenkaan mahdu enää yhtään maanpäällistä raidetta.

Ajantasaiset tiedot junaliikenteen häiriöistä näet VR:n sivuiltatäältä ja Liikenneviraston sivuilta täältä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää