Useita henkilöitä epäillään nuuskan salakuljetuksesta ja törkeästä veropetoksesta – vältettyjen verojen määrä 4,6 miljoonaa euroa

Nuuskalaatikoita pakettiautossa. Tulli

Tomi Kangasniemi

Tulli on tutkinut ammattimaisesti organisoitua nuuskan salakuljetusta. Epäiltyinä on useita henkilöitä, joiden epäillään salakuljettaneen vuosina 2016–2018 yhteensä noin 12700 kiloa nuuskaa Ruotsista Suomeen. Salakuljetetun nuuskan vältettyjen valmisteverojen määrä on noin 4,6 miljoonaa euroa.

Tullin esitutkinta on kohdistunut kaikkiaan kahdeksaan epäiltyyn, joista pääepäiltynä on noin 50-vuotias Ruotsissa asuva Suomen kansalainen. Pääepäillyn apuna on ollut Ruotsissa asuva nuorempi henkilö. Muiden epäiltyjen kotipaikat ovat Kainuussa, Itä-Suomessa ja pääkaupunkiseudulla. Kaikkia epäiltyjä epäillään törkeästä veropetoksesta ja salakuljetuksesta.

Tulli takavarikoi huhtikuussa 2018 Kainuussa pakettiautosta 175 kiloa nuuskaa, jota kuljetettiin Etelä-Suomeen. Tullin esitutkinnassa on selvinnyt, että Haaparannalla asuva pääepäilty on Suomesta saamiensa toimeksiantojen perusteella salakuljettanut yhdessä kahden epäiltynä olevan henkilön kanssa nuuskaa Ruotsista Suomeen ammattimaisesti kahden vuoden ajan.

Tullin esitutkinnan mukaan nuuskaa on salakuljetettu vastaanottajille Suomeen useilla henkilöautoilla 50–100 kilon erissä. Suomessa nuuska on välittömästi siirretty vastaanottajien omiin ajoneuvoihin, jonka jälkeen epäillyt vastaanottajat ovat kuljettaneet nuuskan henkilö- ja pakettiautoissa eri ostajille Etelä-Suomeen, pääasiassa pääkaupunkiseudulle.

Tullin esitutkinta on päättymässä ja tapaus siirtyy syksyn 2018 aikana Lapin syyttäjänvirastoon syyteharkintaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu