Tapani Maskula : ”Kriitikot joutuvat katsomaan elokuvia, joista 80 prosenttia on todella huonoja"

Tapani Maskula Tomi Kangasniemi

Tomi Kangasniemi

Turkulainen elokuvakriitikko Tapani Maskula on legenda. Muun muassa Turun Sanomiin pitkään kritiikkejä kirjoittanut Maskula tunnetaan tinkimättömyydestään.

Kun Helsingin Sanomien Nyt-liite aikoinaan julkaisi palstallaan useamman eri kriitikon elokuville antamia tähtiä, herätti Maskulan linja maanlaajuista huomiota. Kun muut kriitikot antoivat elokuvalle kolme tähteä tai enemmän, tippui Maskulalta usein yksi vaivainen tähti.

Maskulalle hänen maineensa on tuttu.

– Vanha vitsi lähti liikkeelle siitä, kun olin Turun Radiossa elokuvakriitikkona. Eräs lukija soitti ja kertoi, että kun annan viisi tähteä elokuvalle, niin hän katsoo elokuvan mutta mies lähtee kellariin tekemään puutöitä. Ja jos taas annan yhden tähden, mies katsoo elokuvan, Maskula naurahtaa.

Maskula ei kuitenkaan katso olleensa linjassaan erityisen tiukka.

– Hyväksyn kaikenlaisen kritiikin, ja jokainen mielipide on arvokas, mutta ei ole järkevää kirjoittaa kompromissiarvosteluja. Monet kertovat vain juonen. Itse olen pyrkinyt analysoimaan, miksi elokuva on hyvä tai huono. Monta kertaa huono elokuva on vaikeampi arvostella, Maskula muistuttaa.

Maskula sanookin kirjoittaneensa kritiikkinsä elokuvaharrastajille. Se on vaikuttanut myös niiden sisältöön.

– Monelle ei ole hitonkaan väliä, mitä Maskula sanoo. Minulle taas on samantekevää, lukeeko arvion sata vai 10 000 ihmistä. Sata ajatuksella lukevaa ovat tärkeämpiä.

Elokuva on kokenut digitalisaation myötä melkoisen mullistuksen. Maskula kertoo, ettei itse digitaalisuudelle lämpene.

– Kamera tallensi elokuvan hengen, eikä sitä pystynyt vääristämään. Vanhat elokuvat ovat dokumentteja omasta ajastaan, ja niissä näkyy aikakauden asenne, ajattelutapa, muoti ja myös tahattomat kömmähdykset, kuten rannekello Ben Hurissa Nyt ne pystytään digitaalisesti pyyhkimään pois.

Maskulaa harmittaa myös se, miten elokuvan levittäminen on muuttunut. Aikoinaan Suomessa oli yksi Euroopan monipuolisimmista elokuvatarjonnoista.

– Elokuvia tuli Itä-Euroopasta ja myös Euroopan isoista maista. Nyt tulevat vain yhdysvaltalaisella rahoituksella tehtävät, ja esimerkiksi hyvät iranilaiset tai kehitysmaiden elokuvat katoavat tulvaan.

Tämä on sääli, sillä Maskula kertoo, että viime vuosien tarjonnasta häneen on tehnyt suuren vaikutuksen juuri iranilainen elokuva Taxi Teheran

Tapani Maskulan kritiikit ovat nyt uudessa tarkastelussa, kun Sammakon uusi kirja Tapani Maskula - intohimosta elokuvaan ilmestyi. Tuore kirja kokoaa yhteen Maskulan kritiikkejä aina 1960-luvulta 2010-luvulle. Mitä mieltä kriitikko on itse teksteistään?

– Kirjan toimittanut Juri Nummelin on nähnyt hirvittävästi vaivaa. Olen kirjoittanut varmasti tuhansia arvioita enkä näistäkään 70 prosenttia edes muista kirjoittaneeni. Lukiessa nolotti hirmuisesti. Nuoren kriitikon tietomäärä oli vähäinen. Olen myös vaihtanut mielipidettäni joistain, sillä elokuvat elävät ajassaan.

Elokuvakriitikon uraa miettiville Maskulalla on selkeä ohje.

– Paras tapa opetella alaa on katsoa mahdollisimman paljon elokuvia. Olen 50-luvun puolivälistä nähnyt lähes kaiken mitä Suomeen on tuotu. Kritiikkiin ei ole vertailupohjaa ellei katso kaikkea. Kriitikot joutuvat katsomaan elokuvia, joista 80 prosenttia on todella huonoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää