Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nämä emojit eivät kelvanneet – sopiiko verenpisara naisten kuukautisia kuvaavaksi symboliksi?

Lastenoikeusjärjestö Plan International kampanjoi kuukautisille omaa emojia. Tavoitteena on poistaa tabuja.

– Sadoilla miljoonilla tytöillä ja naisilla on kuukautiset, joten kyseessä pitäisi olla mitä tavanomaisin asia eikä vaikenemisen ja häpeän aihe, sanoo Planin Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen.

Suurelle osalle maailman tytöistä ja naisista on epämukavaa puhua kuukautisista.Planin tutkimus kertoo, että puolet 18–34-vuotiaista brittinaisista kokisi kuukautisista kertomisen helpommaksi, jos käytössä olisi oma emoji.

Plan International keräsi jo viisi ehdotusta kuukautisemojiksi, ja britti- ja australialaisyleisö äänestivät niistä parhaaksi symbolin, jossa alushousuissa on veripisara.

Emojivalikoimaa säätelevä Unicode Consortium ei Planin mukaan kuitenkaan hyväksynyt symbolia osaksi Unicode-standardia. Plan esittää nyt emojiksi uutta vaihtoehtoa, yksinkertaista veripisaraa.

– On harmillista, että realistinen emoji tytöille ja naisille luonnollisesta asiasta torjuttiin. Syntyy vaikutelma, ettei kuukautisista saisi puhua avoimesti emojikielellä. Sen sijaan esimerkiksi oksentamiselle löytyy emoji, ja kakkaemojista on tehty jopa pehmoleluja, Plan Internationalin digitaalisen kehityksen asiantuntija Nora Lindström sanoo tiedotteessa.

Nyt tytöt ja naiset käyttävät purkautuvaa tulivuorta tai punaista kukkaa esittävää emojia.