"Teini-ikäisenä kävi mielessä että vaihdan nimeäni" – Venni, 31, alkoi arvostaa harvinaista etunimeään aikuisena

ETUNIMET Vuonna 2020 suuri määrä suomalaisia saa oman nimipäivän.

Helsinkiläiset Jasmiina Ikävalko ja Venni Valkama pääsevät nimipäiväkahveille kesällä 2020. Silloin vietetään heidän ensimmäisiä nimipäiviään. Jari Pietiläinen

Jari Pietiläinen

Helsinkiläisillä Jasmiina Ikävalkolla, 29, ja Venni Valkamalla, 31, on vuoden kuluttua hyvä syy ostaa tuore almanakka. Syksyllä 2019 näet ilmestyvät kauppoihin seuraavan vuoden kalenterit, joissa komeilee peräti 73 uutta etunimeä.

Jasmiina ja Veeti kuuluvat näiden uusien etunimien joukkoon.

– Tuntuu tosi kivalta, että oma nimi tulee nyt kalanteriin. Itse asiassa laitoin jo monta vuotta sitten viestiä yliopiston almanakkatoimistoon ja ehdotin Jasmiina-nimeä kalenteriin, Ikävalko kertoo.

– Vuonna 2015 oli hyvin lähellä, ettei Jasmiina olisi kalenteriin tullut jo silloin: raja on 500 nimeä ja siitä uupui vain kolmen nimen verran.

Ikävalko pitää etunimestään muun muassa siksi, että se on suhteellisen harvinainen.

– Kovin monta kertaa ei muita Jasmiinoja ole tullut vastaan. Koulussa olisi ollut tylsää, jos olisin ollut joku Tiina tai Johanna, Ikävalko naurahtaa.

Kun Jasmiina-nimen kantajat vihdoin pääsevät 9. heinäkuuta 2020 ensi kerran juhlimaan nimipäiväänsä, Ikävalko ei jätä juhlaa väliin.

– Jo nyt minulta on kysytty, että juhlinko nimipäivääni. Siihen on helppo sanoa, että aivan varmasti, Ikävalko myhäilee.

Myös Venni Valkama on ylpeä harvinaisesta etunimestään.

– Tiedän henkilönkin, jonka mukaan olen nimeni saanut. Isäni tiesi, että Libanonissa oli aikoinaan rauhanturvaajien joukko-osaston päällikkönä Venni Hakala Venni tuntui varmaan isän mielestä hyvältä nimeltä, koska minäkin sain sen sitten itselleni, Valkama kertoo.

– Vaikka jo oma etunimeni on aika harvinainen, intissä sattui niin erikoisesti, että viereisessä yksikössä oli aivan samanniminen varusmies. Jopa sukunimi oli sama – ja muutaman kerran menivät postit sekaisin.

Vaikka Venni pitääkin etunimestään, joskus teini-ikäisenä hänen ajatuksensa olivat toiset.

– Silloin kävi mielessä, että vaihdan nimeäni, mutta nyt en antaisi sitä pois mistään hinnasta. On mukavaa olla Venni.

Vajaan kahden vuoden kuluttua Venni Valkamalla on hyvä syy juhlia, sillä hänen ensimmäistä nimipäiväänsä vietetään 17. elokuuta 2020.

Uusia nimipäiviä vuonna 2020

Nimipäiväkalenteri uudistuu vuonna 2020.

Suomalaiseen nimipäiväkalenteriin saadaan 35 ja suomenruotsalaiseen kalenteriin 38 uutta nimeä. Uusia etunimiä on siis 73.

Perusehtona kalenteriin pääsylle oli, että nimi esiintyy ensimmäisenä etunimenä vähintään 500 suomenkielisellä Suomen kansalaisella.

Uudet naistennimet ovat: Adele, Aida, Bertta, Cecilia, Daniela, Elle, Erin, Fiona, Iita, Inna, Jasmiina, Lila, Luna, Malla, Meea, Minka, Minni, Neela, Selina, Unna.

Uudet miestennimet ovat: Andreas, Edvin, Elia, Eliel, Felix, Niila, Nikolas, Oskar, Oula, Petja, Petrus, Rene, Teo, Venni, Viktor.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut