Alpakkakohun päätös: Lastentapahtuman siirtämisessä ei tehty virhettä

Helsingin poliisi sai arvostelua itsenäisyyspäivän toiminnastaan niin poliittisesta oikeistosta kuin vasemmaltakin. Arkistokuva

Mikko Välimaa

Helsingin kaupunki ja poliisi eivättehneet virhettä, kun ne päättivät siirtää suurta poliittista kuohuntaa aiheuttaneen alpakkatapahtuman pois Töölöntorilta viime itsenäisyyspäivänä.

Poliisihallitus kertoi keskiviikkona, että Lapset ja Alpakat -tapahtuman siirtäminen oli perusteltua. Helsingin kaupunki teki päätöksen lapsiperheille tarkoitetun tapahtuman siirrosta neuvoteltuaan poliisin kanssa.

Siirtopäätös aiheutti kritiikkiä, sillä sen myötä Töölöntorilla voitiin järjestää kansallismielinen 612-kulkue, johon osallistui myös uusnatsistisen Pohjoismaisen vastarintaliikeen (PVL) jäseniä.

–Yleisötilaisuus ei automaattisesti voi syrjäyttää sitä aikaisemmin pidettäväksi ilmoitettua mielenosoitusta, minkä vuoksi poliisin menettelyä ei voitu pitää virheellisenä, Poliisihallitus toteaa tiedotteessaan.

Myöhemmin paljastui, että alpakkatapahtuman järjestäjät olivat yrittäneet estää omalla tapahtumallaan 612-kulkueen järjestämisen.

Ennen 612-kulkuetta PVL järjesti oman mielenosoituskulkueen Helsingissä, johon osallistui uusnatsiaatteen kannattajia myös Ruotsista.

Poliisihallituksen mukaan viranomaisilla ei ollut keinoja puuttua PVL:n jäsenten mielenosoituksiin, koska yhdistyksen lakkauttamista koskevan oikeuskäsittely oli kesken. Poliisihallituksen vaatimusta PVL:n lakkauttamiseksi käsitellään parhaillaan Turun hovioikeudessa.

– Kokoontumisvapauteen puuttuminen ennakolta voi olla nykyisen lainsäädännön puitteissa haastavaa, vaikka Pohjoismainen vastarintaliike lakkautettaisiin. Poliisihallitus arvioi hovioikeuden ratkaisun jälkeen tarkemmin poliisin toimintamalleja vastaisten mielenosoitusten varalle.

Poliisi tutkii edelleen itsenäisyyspäivänä tehtyä pahoinpitelyä, jossa oli osallisena oli yksi tai useampi PVL:n jäsen. Helsingin Uutiset kertoi pahoinpitelystä itsenäisyyspäivän jälkeen.

Helsingin poliisia on arvosteltu siitä, miksi epäiltyjä ei otettu heti kiinni.

Poliisihallitus katsoo, että vaativassa joukkojenhallintatilanteessa tärkeintä oli välikohtauksen lopettaminen ja uhrin auttaminen.

– Poliisi on myöhemmin saanut epäiltyjen henkilöllisyydet tietoonsa ja asian tutkinta jatkuu.

Poliisihallitus kertoo selvittäneensä myös muita itsenäisyyspäivän tapahtumia, kuten neljän ihmisen kiinnioton perusteita.

Yhden henkilön kiinnioton Poliisihallitus katsoi perustelluksi, koska tämä oli jättänyt noudattamatta poliisin poistumiskäskyä keskeytetyn mielenosoituksen jälkeen.

Toisessa tapauksessa poliisi otti henkilön kiinni tämän kotoa perustellen kiinniottoa miehen aiemmalla väkivaltaisella käytöksellä.

Poliisihallituksen mukaan kiinniotolle oli sinänsä perusteet, mutta ns. vähimmän haitan periaatteen kannalta olisi ollut parempi, että henkilöä oltaisiin ensin kielletty osallistumasta mielenosoitukseen. Hänet olisi selvityksen mukaan voitu ottaa kiinni vasta, jos hän olisi konkreettisesti osoittanut aikovansa rikkoa kieltoa.

Kahden kiinnioton tutkinta on edelleen kesken.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää