Suomessa on lakkautettu järjestöjä viimeksi 1970-luvulla – muistatko vielä surullisen kuuluisan Naantalin uusnatsin?

Pekka Siitoin kuvassa, joka on vuodelta 1994. Kuvan on ottanut Vesa Iitti. Vesa Iitti

Ville Mäkilä

Naantalilaisesta Pekka Siitoinista on tullut eräänlainen kulttihahmo. Hänet tunnetaan erittäin poikkeuksellisesta käytöksestään. Sosiaalisen median aikana hänestä kuvattuja vanhoja haastatteluvideoita on jaettu lukuisiin yhteisöihin. Vaikka hänen kuolemastaan tulee pian 15 vuotta, mies tunnetaan edelleen hyvin.

Siitoin oli avoimesti kansallissosialisti ja ihaili esimerkiksi Adolf Hitleriä

– Mutta kaikesta huolimatta olen kivenkova rasisti, sadisti ja fasisti. Siitä minä nautin. Sääli on sairautta, Siitoin ylpeili 1990-luvulla tehdyssä Sieg Heil Suomi -dokumentissa.

Sisäasiainministeriö lakkautti neljä hänen perustamaansa järjestöä vuonna 1977 uusfasistisina ja Pariisin rauhansopimuksen vastaisina. Sen jälkeen Suomessa ei toistaiseksi ole lakkautettu yhdistyksiä.

Tapaus on nyt ajankohtainen, sillä Turun hovioikeus käsittelee parhaillaan Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen lakkauttamista.

Mutta kuka oli Pekka Siitoin?

Siitoin syntyi Varkaudessa vuonna 1944. Hän on väittänyt olevansa saksalaisen everstin ja suomalais-venäläisen naisen lapsi, joka on adoptoitu varkauslaiseen sijaisperheeseen. Kertomansa mukaan hän muutti 16-vuotiaana kasvattiäitinsä kanssa Turkuun.

– Olin ainoa lapsi. Ottolapsi on rakkaampi kuin oma. Minua kohdeltiin kuin keisaria. Minulla oli hieno lapsuus, kuin prinssillä, Siitoin kertoi.

Viranomaiset eivät ole vahvistaneet Siitoinin väitteitä tämän syntyperästä. Suojelupoliisin mukaan hän syntyi Siitoinin pariskunnan aviolapsena ja perhe oli taloudellisesti hyvinvoiva.

Siitoin aloitti poliittisen toimintansa 1970-luvun alussa, aluksi Suomen Maanseudun Puolueen riveissä.

Sittemmin hän erkaantui puolueesta ja perusti avoimen kansallissosialistisen Isänmaallisen Kansanrintama-järjestön. Hän piti itseään Suomen kansallissosialistisen liikkeen valtakunnanjohtajana.

Äärioikeiston piirissä hän herätti ristiriitaisia tuntemuksia. Osa äärioikeistolaisista oli sitä mieltä, että Siitoin nolaa käytöksellään koko äärioikeiston.

Naantaliin hän muutti perheineen vuonna 1973, jossa Siitoin loi suurimman osan natsiurastaan. Hänen asuntonsa sijaitsi Naantalin keskustassa. Kyseessä oli Siitoinin ”päämaja”, joka tuli tunnetuksi myös riehakkaista ryyppyilloista.

Siitoin tuomittiin vuonna 1977 viideksi vuodeksi ja seitsemäksi kuukaudeksi vankeuteen yllytyksestä Suomen Kommunistisen Puolueen Tiedonantaja-lehteä painaneen kirjapaino Kursiivin tuhopolttoon ja Pariisin rauhansopimuksessa kielletyn järjestön perustamisesta. Siitoin itse väitti saaneensa vankeustuomionsa ”pääasiassa poliittisista syistä”.

Siitoin jatkoi toimintaansa. Uusi Kansallis-Demokraattinen Puolue perustettiin kesällä 1978 korvaamaan edellisenä vuotena kiellettyä Isänmaallista Kansanrintamaa. KDP ei koskaan ollut puoluerekisterissä, eikä se ollut edes rekisteröity yhdistys, jotta yhdistyslainsäädäntö ei koskisi sitä. Käytännössä se toimi kuitenkin virallisen yhdistyksen tavoin.

KDP ei koskaan onnistunut saamaan suurta kannatusta ja toiminta oli hiipunut lähes olemattomaksi 1980-luvun puoliväliin mennessä. Liikkeessä yritettiin myös vallankaappausta sen jäsenistön ollessa tyytymättömiä Siitoiniin.

1990-luvulla Siitoinin poliittinen toiminta alkoi jäädä uusien äärioikeistolaisten liikkeiden, kuten skinheadien ja Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen varjoon.

Viimeiset vuotensa Siitoin asui huvilallaan Vehmaalla. Siitoin kuoli ruokatorven syöpään joulukuussa 2003 Vehmaan terveyskeskuksessa. Hän oli kuollessaan 59-vuotias.

Siitoinista on kirjoitettu Iiro Nordlingin ja Olavi Koskelan kirjoittama elämäkerta Suomen Führer – Valtakunnanjohtaja Pekka Siitoin, joka on julkaistu vuonna 2006. Kirjaa on käytetty artikkelin lähteenä. Artikkelissa käytetyt Siitoinin sitaatit ovat samasta kirjasta, jossa on Siitoinin haastattelu vuodelta 2001.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää