Suomessa on lakkautettu järjestöjä viimeksi 1970-luvulla – muistatko vielä surullisen kuuluisan Naantalin uusnatsin?

Naantalilaisesta Pekka Siitoinista on tullut eräänlainen kulttihahmo. Hänet tunnetaan erittäin poikkeuksellisesta käytöksestään. Sosiaalisen median aikana hänestä kuvattuja vanhoja haastatteluvideoita on jaettu lukuisiin yhteisöihin. Vaikka hänen kuolemastaan tulee pian 15 vuotta, mies tunnetaan edelleen hyvin.

Siitoin oli avoimesti kansallissosialisti ja ihaili esimerkiksi Adolf Hitleriä

– Mutta kaikesta huolimatta olen kivenkova rasisti, sadisti ja fasisti. Siitä minä nautin. Sääli on sairautta, Siitoin ylpeili 1990-luvulla tehdyssä Sieg Heil Suomi -dokumentissa.

Sisäasiainministeriö lakkautti neljä hänen perustamaansa järjestöä vuonna 1977 uusfasistisina ja Pariisin rauhansopimuksen vastaisina. Sen jälkeen Suomessa ei toistaiseksi ole lakkautettu yhdistyksiä.

Tapaus on nyt ajankohtainen, sillä Turun hovioikeus käsittelee parhaillaan Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen lakkauttamista.

Mutta kuka oli Pekka Siitoin?

Siitoin syntyi Varkaudessa vuonna 1944. Hän on väittänyt olevansa saksalaisen everstin ja suomalais-venäläisen naisen lapsi, joka on adoptoitu varkauslaiseen sijaisperheeseen. Kertomansa mukaan hän muutti 16-vuotiaana kasvattiäitinsä kanssa Turkuun.

– Olin ainoa lapsi. Ottolapsi on rakkaampi kuin oma. Minua kohdeltiin kuin keisaria. Minulla oli hieno lapsuus, kuin prinssillä, Siitoin kertoi.

Viranomaiset eivät ole vahvistaneet Siitoinin väitteitä tämän syntyperästä. Suojelupoliisin mukaan hän syntyi Siitoinin pariskunnan aviolapsena ja perhe oli taloudellisesti hyvinvoiva.

Siitoin aloitti poliittisen toimintansa 1970-luvun alussa, aluksi Suomen Maanseudun Puolueen riveissä.

Sittemmin hän erkaantui puolueesta ja perusti avoimen kansallissosialistisen Isänmaallisen Kansanrintama-järjestön. Hän piti itseään Suomen kansallissosialistisen liikkeen valtakunnanjohtajana.

Äärioikeiston piirissä hän herätti ristiriitaisia tuntemuksia. Osa äärioikeistolaisista oli sitä mieltä, että Siitoin nolaa käytöksellään koko äärioikeiston.

Naantaliin hän muutti perheineen vuonna 1973, jossa Siitoin loi suurimman osan natsiurastaan. Hänen asuntonsa sijaitsi Naantalin keskustassa. Kyseessä oli Siitoinin ”päämaja”, joka tuli tunnetuksi myös riehakkaista ryyppyilloista.

Siitoin tuomittiin vuonna 1977 viideksi vuodeksi ja seitsemäksi kuukaudeksi vankeuteen yllytyksestä Suomen Kommunistisen Puolueen Tiedonantaja-lehteä painaneen kirjapaino Kursiivin tuhopolttoon ja Pariisin rauhansopimuksessa kielletyn järjestön perustamisesta. Siitoin itse väitti saaneensa vankeustuomionsa ”pääasiassa poliittisista syistä”.

Siitoin jatkoi toimintaansa. Uusi Kansallis-Demokraattinen Puolue perustettiin kesällä 1978 korvaamaan edellisenä vuotena kiellettyä Isänmaallista Kansanrintamaa. KDP ei koskaan ollut puoluerekisterissä, eikä se ollut edes rekisteröity yhdistys, jotta yhdistyslainsäädäntö ei koskisi sitä. Käytännössä se toimi kuitenkin virallisen yhdistyksen tavoin.

KDP ei koskaan onnistunut saamaan suurta kannatusta ja toiminta oli hiipunut lähes olemattomaksi 1980-luvun puoliväliin mennessä. Liikkeessä yritettiin myös vallankaappausta sen jäsenistön ollessa tyytymättömiä Siitoiniin.

1990-luvulla Siitoinin poliittinen toiminta alkoi jäädä uusien äärioikeistolaisten liikkeiden, kuten skinheadien ja Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen varjoon.

Viimeiset vuotensa Siitoin asui huvilallaan Vehmaalla. Siitoin kuoli ruokatorven syöpään joulukuussa 2003 Vehmaan terveyskeskuksessa. Hän oli kuollessaan 59-vuotias.

Siitoinista on kirjoitettu Iiro Nordlingin ja Olavi Koskelan kirjoittama elämäkerta Suomen Führer – Valtakunnanjohtaja Pekka Siitoin, joka on julkaistu vuonna 2006. Kirjaa on käytetty artikkelin lähteenä. Artikkelissa käytetyt Siitoinin sitaatit ovat samasta kirjasta, jossa on Siitoinin haastattelu vuodelta 2001.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut