Ay-liittojen kritiikki hallitusta vastaan voimistuu – ”Irtisanomissuojan heikentäminen peruttava”

Juha Sipilän (kesk.) hallitus ei nostanut irtisanomissuojaa heikentävää lakia esille keskiviikkona päättyneessä budjettiriihessä. Arkistokuva: Johanna Erjonsalo

toimitus

Useat ammattiliitot ovat ilmoittaneet ryhtyvänsä järjestöllisiin ja työpaikkakohtaisiin toimenpiteisiin, jos hallitus vie eteenpäin kehysriihessä julki tuomaansa lakiesitystä irtisanomissuojan heikentämisestä alle 20 hengen yrityksissä. Hallitus ei peruuttanut aiettaan tämän viikon budjettiriihessään, minkä useat liitot ovat tuominneet.

Nyt joukkoon ovat liittyneet sosiaalialan korkeakoulutetut Talentia ja Ammattiliitto Pro.

Talentian mukaan liiton jäseniä työskentelee pienissä sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatusalan yrityksissä. Heidän työsuhdeturvansa heikentäminen aiheuttaisi lisää epävarmuutta sosiaalialan jo valmiiksi kuormittuneilla työmarkkinoilla, joilla on pula korkeakoulutetusta henkilöstöstä.

Ammattiliitto Pro on suhtautunut hallituksen esitykseen kriittisesti sen julkistamisesta saakka. Pron mukaan asiantuntijalausuntojen perusteella ei ole näyttöä siitä, että irtisanomissuojan heikentäminen nostaisi työllisyysastetta.

Liitot kertovat tiedotteissaan, että ne alkavat valmistella mahdollisia järjestöllisiä toimia. Talentian ja Pron hallitukset päättivät asiasta yksimielisesti tahoillaan tänään.

Aiemmin tällä viikolla mahdollisista työtaistelutoimista ovat ilmoittaneet STTK:lainen sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy, akavalainen opettajien ammattijärjestö OAJ ja SAK:laiset julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL sekä palvelualojen ammattiliitto PAM. Järjestöllisistä toimista ilmoitti ensimmäisenä SAK:lainen Teollisuusliitto viime viikolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu