Finnair vetkutteli 600 euron viivästyskorvauksessa – matkustaja haastoi lentoyhtiön oikeuteen ja voitti tuhansiin euroihin paisuneen riidan

Mikko Välimaa

Lentoyhtiö Finnair joutuu maksamaan 600 euron korvaukset viivästyskorkoineen sekä yli 2 700 euroon nousevat oikeudenkäyntikulut riidassa, joka juontaa juurensa Finnairin kaukolennon myöhästymiseen syksyllä 2015.

Lennolla matkustajana ollut nainen haastoi lentoyhtiön oikeuteen yritettyään ensin turhaan periä korvauksia kahden perintäyhtiön kautta.

Nainen oli matkustajana Finnairin lennolla Kööpenhaminasta Bangkokiin lokakuussa 2015. Lento myöhästyi neljä tuntia teknisen vian vuoksi.

Keskiviikkona antamassaan tuomiossa Helsingin hovioikeus vahvisti käräjäoikeuden tuomion ja tuomitsi Finnairin maksamaan naisen oikeudenkäyntikuluja vajaan 1800 euron edestä.

Aiemmin käräjäoikeus oli langettanut lentoyhtiölle yli 950 euron maksun matkustajan oikeudenkäyntikuluista.

Finnair myönsi oikeudessa lennon viivästymisen. Lentoyhtiö puolustautui vedoten siihen, että saatuaan naisen korvausvaatimuksen saksalaisen perintäyhtiön kautta se oli tarjonnut 600 euron korvauksen vaihtoehtona 800 euron lahjakorttia.

Finnairin mukaan vastaus oli julkaistu joulukuun 2015 lopussa yhtiön palautesivuilla. Vastaus ei ilmeisesti koskaan päätynyt perintäyhtiön tietoon.

Kun korvauksen maksaminen ei ollut edennyt nainen teki uuden vaatimuksen alkuvuonna 2016. Tällä kertaa vaatimus tuli ruotsalaisen perintäyhtiön kautta. Tähän vaatimukseen Finnair ei reagoinut, ja yhtiö vetosi oikeudessa siihen, että vaatimus oli tullut liian myöhään.

Finnair yritti vedota myös siihen, että koko oikeudenkäynti olisi ollut tarpeeton, jos nainen olisi ollut yhteydessä lentoyhtiöön korvauksen saamiseksi.

Hovioikeus totesi, että nainen oli yrittänyt periä korvausta Finnairilta kahteen eri kertaan ja lentoyhtiö oli molemmilla kerroilla tullut tietoiseksi vaatimuksista.

Oikeus ei siksi pitänyt naisen nostamaa kannetta tarpeettomana.

Finnairin kannalta raskauttavaa oli, että yhtiö ei ollut maksanut korvausta naiselle, vaan tarjonnut vaihtoehtona lahjakorttia.

Tuomioon voi hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää