"Reikä televisiossa" paljastuikin paperinpalaksi – näin uskomattomilla tarinoilla suomalaiset tehtailevat vakuutuspetoksia

kuvituskuva. Sirpa Repo

Tero Vähämäki

Vakuutuspetokset ovat yllättävän yleisiä myös Suomessa. Miljoonaluokan petoksia tapahtuu harvoin, mutta pienistäkin puroista kasvaa suuria virtoja: Finanssiala ry:n mukaan viime vuonna vakuutuspetoksia paljastui 30 miljoonan euron arvosta.

Suurin osa petoksista liittyy ajoneuvo- ja omaisuusvahinkoihin. Vakuutuskorvauksia tavoitellaan muun muassa uskottavuuden rajoja rikkovilla tarinoilla, liioittelemalla vahingon määrää sekä lavastamalla vahinkoja.

Osa petoksen yrittäjistä jää kiinni. Pop Vakuutuksen vakuutustutkija Paavo Niemelä on päässyt uransa aikana todistamaan mitä erikoisempia yrityksiä kyniä rahaa yhtiöltä tekaistujen vahinkojen varjolla.

Yksi tyypillisimmistä huijauksista on tarina onnettomuudesta, jota ei koskaan tapahtunutkaan.

Niemelä muistaa tapauksen, jossa asiakas haki kotivakuutuksesta korvausta rikkoutuneesta puhelimestaan.

Asiakkaan mukaan hänen Samsung Galaxy -puhelimensa oli jäänyt hissinoven väliin ja vääntynyt pahasti. Vakuutusyhtiön korvauspalvelu pyysi asiakkaalta kuvan vahingoittuneesta puhelimesta. Asiakas toimittikin "todistusaineiston" auliisti.

Huijaus paljastui helpohkosti, sillä kuvassa komeili Samsungin sijaan Applen iPhone. Tarkemmassa selvityksessä selvisi, että asiakkaan toimittama kuva löytyy ensimmäisten joukossa Googlen kuvahaulla, kun hakusanana käyttää vääntynyttä Samsung-puhelinta.

– Mitään puhelinta ei ollut koskaan hajonnutkaan. Osa epärehellisistä asiakkaista ei välttämättä viitsi kehittää edes kunnollista tarinaa, vaan he ovat valmiita kokeilemaan, onnistuisiko huijaus. Tyypillisesti tällaiset petosyritykset selviävät aika helposti, Niemelä toteaa.

Osa huijareista menee lavastamisessa vieläkin pidemmälle. Niemelä kertoo, että eräs asiakas ilmoitti osuneensa siivotessaan mopinvarrella uutuuttaan kiiltävään 55-tuumaiseen taulutelevisioonsa.

Televisio halkesi nurkasta niin, että siihen jäi halkeamisen jälkeen näkymään vain "valkoinen televisiopaneelin tausta".

Tälläkin kertaa asiakkaan toimittamassa kuvatodisteessa totuus oli tarinaa ihmeellisempi: korvausneuvojat huomasivat, että television nurkasta paljastanut televisiopaneelin tausta olikin todellisuudessa asiakkaan television nurkkaan liimaama valkoinen pala tavallista kopiopaperia.

– Kyseinen esimerkki osoittaa, että ihmiset kokeilevat, kuinka hereillä vakuutusyhtiöt ovat. Verrattain pienenä yhtiönä pystymme tarttumaan jo pieniin yksityiskohtiin ja poikkeamiin ja saamaan ison osan vakuutuspetosten yrityksistä kiinni, Niemelä kertoo.

Omaisuuspuolella vakuutuspetokset liittyvät usein matkavakuutuksiin.

– Ulkomailla tuntuu häviävän kaikenlaista; siellä katoaa matkalaukkuja ja laukun arvokasta sisältöä Bossin pukuineen. Näitä tehdään myös sarjana. Samoilta ihmisiltä voi tulla korvaushakemuksia eri matkalaukuista useampaan yhtiöön, Niemelä selvittää.

Esimerkkinä hän kertoo matkavakuutuspetoksia sarjana tehtailleesta asiakkaasta, joka oli saanut korvauksia kadonneista matkatavaroistaan jo kahdesta vakuutusyhtiöstä.

Niemelän mukaan Pop Vakuutuksella kiinnitettiin huomiota siihen, ettei kadonneesta matkalaukusta normaalisti myönnetä korvauksia. Tämä jälkeen asiakkaan tarina muuttui, ja laukku olikin varastettu.

– Vakuutus ei valitettavasti korvaa sitä, jos matkalaukun hukkaa itse. Oman haasteensa meille tuo se, että matkavakuutusvahinkojen ilmoittaminen on nykyään hyvinkin helppoa, kun kaikki hoituu sähköisesti netissä. Korvausten hakemisen helppous on kuitenkin tiedossa ja sen mukanaan tuomiin haasteisiin on varauduttu, Niemelä vakuuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää