Keskivertopalkansaajalle 10 euroa lisää käteen – Sipilä: Mahdolliset verokevennykset keski- ja pienituloisille

Mikko Välimaa

Hallitus ei aio tehdä merkittäviä muutoksia tuloverotukseen ensi vuonna. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi budjettiriihen tiedotustilaisuudessa tiistaina, että mikäli kevennyksiä tuloveroihin tehdään, koskevat ne pieni- ja keskituloisia.

Hallitus kokoontui laatimaan esitystä vuoden 2019 budjetiksi pääministerin virka-asunnolle kesärantaan.

Hallituksen työtä helpottaa työttömyysvakuutusrahaston tiistaina julkistama päätös alentaa ensi vuoden työttömyysvakuutusmaksua 0,8 prosenttiyksikköä.

Ylen uutisten laskelman mukaan 3 000 euroa tienaavalle palkansaajalle jää alennuksen ansiosta noin 10 euroa enemmän kuukaudessa käteen. Ratkaisu keventää yhtä lailla myös työnantajien kuluja. Ratkaisu miellyttää kokoomusta, sillä he helpottaa myös hyvätuloisten asemaa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan budjettiriihen kärkiaiheita on hyvän työllisyyskehityksen tukeminen.

– Miten saada akuuttia työvoimatilannetta parannettua, kun yritykset viestittävät työvoimapulasta ja toisaalta on edelleen paljon työttömiä, Orpo tiivisti tilanteen.

Orpon mukaan työttömyyden vähentäminen on tärkeää menojen hillitsemiseksi.

Orpo ei avannut, miten hallitus aikoo vastata yritysten työvoimanäkemyksiin. Uutissuomalainen (USU) kertoi viime viikolla hallituksen haluavan avata suomalaista sosiaaliturvaa ulkomaisen työvoiman houkuttelemiseksi. Hallituksessa oleville sinisille tämän nieleminen voi olla vaikea pala.

Sekä Orpo että Sipilä korostivat, että budjetin menokuri jatkuu, vaikka taloudessa menee nyt yleisesti kovaa ja hallitus on saavuttanut itselleen asettamansa talouspoliittiset tavoitteet.

Budjettiriihen alla viimeisin ennuste kertoi, että ensi vuoden budjetti olisi 1,7 miljardia alijäämäinen.

Alijäämäennuste saattaa pienentyä, kun tuoreimmat talousennusteet valmistuvat. Sipilä toisti silti aiemman arvionsa, että valtion lisävelkaantumisen on määrä loppua vasta vuonna 2021.

Orpo arvioi, että menopuolelle voi budjettiriihessä tulla "parin sadan miljoonan" euron lisäys.

Lisämenoja syntyy ainakin kuivan kesän rassaaman maatalouden tukipaketista, mutta paketin koko on pääministeri Sipilän mukaan vielä auki.

Sinisiä hallitustriossa edustava kulttuuriministeri Sampo Terho sanoi, että puolue pitää budjettineuvotteluissa esillä yrittäjyyttä, pienituloisten tilannettasekä turvallisuutta.