Hoitojen saanti hankaloituu – Turussa järjestetään mielenosoitus muunsukupuolisten oikeuksien puolesta

Kuvituskuva. Johanna Erjonsalo / arkisto

Janne Koivisto

Turussa järjestetään torstaina mielenosoitus muunsukupuolisten oikeuksien puolesta.

Rauhanomainen mielenosoitus järjestetään Puutorilla kello 16–18.

Mielenosoituksen järjestävät kaksi turkulaista nuorta, Eme Aho ja Kaneli Hautala, ja heidän kanssaan Turun seudun Seta.

– Mielenosoituksessa tullaan kuulemaan vaikuttavia puheita muunsukupuolisten oikeuksista sekä Suomen translain epäkohdista. Sen lisäksi tarkoituksena on pitää meteliä itsestämme rauhanomaisessa hengessä, Hautala kertoo.

Hautalan mukaan aihe on juuri nyt ajankohtainen, koska Tampereen transpoliklinikka on ottanut muunsukupuolisten hoidossa käyttöön saman linjauksen kuin Helsingin transpoliklinikka.

– Tämä tarkoittaa sitä, että muunsukupuolisena ei enää ole mahdollista saada Suomessa hormonihoitoja tai leikkauksia. Tämä vaikeuttaa monen muunsukupuolisen elämää ja saattaa pahimmillaan johtaa siihen, että jatkossa he saattavat hoitoja halutessaan joutua valehtelemaan omasta sukupuolikokemuksestaan koko transpoliprosessin ajan, hän kertoo.

– Suomessa muunsukupuolisten asema on muutenkin huono, koska virallisesti tunnustetaan vain kaksi sukupuolta, ja tämä heikentää heidän asemaansa entisestään. Asian puolesta mielenosoituksia järjestetään myös Helsingissä (29.8) ja Tampereella (31.8), Hautala jatkaa.

Järjestäjät odottavat Turussa järjestettävään mielenosoitukseen kolmeasataa osallistujaa.

Kommentoi

Palvelut