Tuhannet suomalaiset haksahtivat jättimäiseen Wincapita-huijaukseen 10 vuotta sitten – USU: Takaisin saatu yli 30 miljoonaa, korvauksia aletaan maksaa 2019

Kuvituskuva. ESM arkisto

Mikko Välimaa

Puolet Wincapita-pyramidihuijauksessa valtiolle tuomittuja rikoshyötyrahoja on saatu perittyä, kertoo Uutissuomalainen (USU).

Yli 600 henkilöä on määrätty tuomioistuimissa menettämään kaikkiaan 63,3 miljoonaa euroa. Tällä hetkellä takaisin on saatu 32 miljoonaa.

Kolmasosalta eli noin 200:lta tuomitulta rahoja ei ole saatu perittyä joko lainkaan tai osittain.

Oikeusrekisterikeskus on saanut tähän mennessä runsaat 1 400 hakemusta, joilla sijoitusklubissa rahansa menettäneet hakevat korvauksia valtiolta. Korvaushakemusten yhteissumma on tällä hetkellä 29,3 miljoonaa euroa.Hakemuksia tulee oikeusrekisterikeskukseen edelleen.

Korvausten maksaminen menee kuitenkin pitkälle ensi vuoteen, koska oikeusrekisterikeskus joutuu pyytämään suurimmalta osalta hakijoista lisäselvitystä korvaushakemuksiin.

Rikoshyötyasiantuntija Jaakko Haaparanta oikeusrekisterikeskuksesta sanoo USU:lle, että valtiolla on 10 vuotta aikaa periä saatavia. Kaikkia rahoja tuskin saadaan takaisin, sillä osa tuomituista on todettu ulosotossa varattomaksi.

Jos rahat eivät riitä kaikkiin haettuihin korvauksiin, summa jaetaan korvausten mukaisessa suhteessa korvausta hakeneiden kesken.

WinCapitaa on kuvattu"Suomen suurimmaksi pyramidihuijaukseksi". Se antoi itsestään kuvan "sijoitusklubina", johon pääsi sisään vain kutsuttuna ja sijoittamalla loppuvaiheessa jopa tuhansia euroja.

Krp:n mukaan 10 000 henkilöä teki sijoituksia Wincapitaan, ja rahaliikenteen yhteismäärä nousi lähes sataan miljoonaan euroon.

Wincapitan verkkosivut toimivat kolme vuotta, kunnes 7. maaliskuuta 2008 palvelu sulkeutui.

Helsingin hovioikeus langetti jutun päätekijälle Hannu Kailajärvelle viiden vuoden vankeusrangaistuksen vuonna 2013.

Tuomio tuli törkeästä petoksesta ja rahankeräysrikoksesta. Korkein oikeus ei antanut asiassa enää valituslupaa.

Kailajärven naisystävän katsottiin syyllistyneen avunantoon törkeään petokseen ja rahankeräysrikokseen, ja hänet tuomittiin vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen.

USU:n mukaan oikeusministeriö esittää ensi vuoden budjettiin 20 miljoonan euron määrärahaa vahingonkorvausten maksamiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää