Paavo Nurmi -keskuksen asiantuntija ihmettelee uutta kuntoilutrendiä: "Meistä on tullut hieman mielikuvituksettomia"

LIIKUNTA Turkulaisia kuntoilijoita kiinnostavat nykyään entistä monimutkaisemmat lajit.

"Sieltä tulee mäki! Vastusta kovemmalle ja nouse ylös!" ohjaaja neuvoo pyöräilijöitä. Jasmin Koivisto

Jasmin Koivisto

Pyöräilijät huhkivat hiki otsalla spinningtunnilla Kupittaalla. Paitsi he eivät sittenkään ole Kupittaalla vaan San Fransicon kaduilla. Maisema viettää kankaalla talojen lomitse ja puiston kautta metsäreitille.

Hetkinen. Miksi polkea sisällä, kun ulkonakin on kelpo sää ja hyväkuntoiset tiet?

PaavoNurmi -keskuksen lääketieteen tohtori ja vt. erikoislääkäriHarri Helajärvi, on huomannut, että nykyään liikkumisesta täytyy löytyä yhä enemmän ekstraa, jotta ihmiset kiinnostuvat.

– Yksinkertaiset liikkumismuodot, kuten lasten ja nuorten ulkona pallottelu ja ulkoleikit, eivät ole enää yhtä arvostettuja. Meistä on tullut hiemanmielikuvituksettomia.

Lisäksi lähellä olevat luontokohteet jäävät usein hyödyntämättä.

– Meillä turkulaisilla on lähellä esimerkiksi saaristo, joka tarjoaa virkistymis- ja liikuntamahdollisuuksia samassa. Monelle luonto jää kuitenkin vieraaksi, Helajärvi sanoo.

Tutkimusten mukaan esimerkiksi stressitasot laskevat luonnossa liikuttaessa. Jopa puolen tunnin oleskelu luonnossa parantaa myös kehon bakteerikantaa.

Kuntosalien kävijämäärät vähenevät kesäisin, kun liikkujat siirtyvät ulos treenaamaan. Tämän vuoden hellekesä ei ollut poikkeus.

– Kesällä on helpompi juosta ja pyöräillä, kun paikat pysyvät lämpiminä. Silloin tulee vähemmän loukkaantumisia, sanoo Gym 2000 -kuntosalin yrittäjä Pete Nyblin

M&M Kuntotalo Kupittaan Club-johtaja Renja Riihinen kertoo, että sisäpyöräily on heillä erittäin suosittua. Erityisesti Trip-spinningtunnit ovat saaneet ihmisten mielenkiinnon heräämään. Trip-tunnilla pyöräillään maisemavideon parissa.

Maria Jokinen on ehtinyt käydä tunnilla jo monta kertaa. Jokinen kertoo, että hän pitää sisäpyöräilystä enemmän kuin tavallisesta ulkona pyöräilystä, koska ryhmähenki ja hyvä ohjaus vievät kokemuksen toiselle tasolle.

– Se fiilis, kun ylittää omat rajansa, saa palaamaan takaisin.

Spinningin lisäksi monet toimipaikat mainitsivat HIIT-harjoittelun eli High Intensity Interval Trainingin suosituksi kuntoilutavaksi. Joskus näitä kahta liikuntamuotoa yhdistetäänkin.

Syksyn uutuutena Elixia tarjoaa HIIT the Bike –sisäpyöräilytunnin, joka on puoli tuntia kestävä intensiivinen sessio.

Ihmiset eivät kuitenkaan halua pelkästään äärimmäisiä sykkeenkohotustunteja. Rauhalliset ja rentouttavat liikuntalajit ovat tulleet enemmän tunnetuimmiksi.

– Jos yksi juttu on here to stay, se on jooga, toteaa SATSELIXIANordicin ryhmäliikuntapäällikköInka Hase

Leaf Areenan toimitusjohtaja Pasi Kuutti mainitsee lisäksi kehonhuoltotunnit ja FasciaMethodin, johon kuuluu muun muassa liikehallintaharjoittelu ja täsmävenyttely.

Harri Helajärven mielestä hyötyliikuntaa harrastetaan entistä enemmän, ja liikunta on monille ekoteko. Fyysisen kunnon rinnalla henkisen hyvinvoinnin parantamisesta on tullut trendikästä.

– Liikuntaan voidaan liittää esimerkiksi joogaa, mutta jo itselle mielekäs ja nautinnollinen liikkuminen nostaa mielialaa, Helajärvi sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää