Seksin myyminen oli vain yksi työ muiden joukossa 1800-luvun Turussa – uutuuskirja kertoo seksityöläisten elämästä

Kirsi Vainio-Korhonen esittelee Turun poliisin vanhaa tarkastuskirjaa. Teemu Nurmi

Teemu Nurmi

Turun museokeskus on julkaissut Kirsi Vainio-Korhosen kirjan Musta-Maija ja Kirppu-Kaisa, joka valottaa seksityöläisten elämää 1800-luvun alkupuolen Turussa. Palkittu tietokirjailija, historioitsija ja Turun yliopiston Suomen historian professori Vainio-Korhonen löysi Turun poliisilaitoksen arkistosta terveyspäiväkirjan, johon on merkitty 164 säännöllisissä sukupuolitautitarkastuksissa vuosina 1838–1848 käyneen naisen tiedot. Vainio-Korhonen jäljitti päiväkirjan pohjalta lisätietoja naisista.

– Kirjani nostaa esiin naisryhmän, jota ei ole aiemmin juuri mainittu suomalaisen kaupunkihistorian kaanonissa. Pyrin kertomaan heidän tarinansa heidän lähtökohdistaan ja heidän ääntänsä etsien, ei sievistellen vaan yrittäen ymmärtää tarkastusnaisten ankaraa arkielämää, hän kertoo.

Tarkastukset järjestettiin Brinkkalan talossa, jossa Turun poliisilaitos aikoinaan sijaitsi. Syynä tarkastuksiin oli pelko syfiliksen leviämisestä. Sukupuolitarkastuksethan tehtiin myös merimiehille ennen kuin he saivat astua laivasta Turkuun. Tautia kantaneet naiset ja miehet passiettiin tarkastuksista Sairashuoneenkadulla sijainneeseen sairaalaan, jossa he saivat elohopeahoitoa.

Kirsi Vainio-Korhonen ei löytänyt mistään mainintaa siitä, että tarkastuksissa käyneet naiset olisivat olleet seksityöläisiä.

– Seksin myyminen ei ollut rikollista eikä viranomaisia kiinnostanut mikään muu kuin sukupuolitautiriskin kartoittaminen. Ansaintakeino ei siis leimannut ihmistä kuten se teki 1800-luvun lopulla, jolloin seksin myyminen kriminalisoitiin, kirjailija kertoo.

Seksin myyminen olikin naisille vain yksi heidän elinkeinoistaan, ei ilmeisesti kenellekään tarkastetuista ainoa päätyö. Tarkastusnaisiksi kirjatut seksityöläiset olivat usein jo entuudestaan syrjäytyneitä ja yhteiskunnan laitamilla.

– Luostarinmäki oli seutua, jossa näitä naisia asui, mutta ei siksi, että mäellä olisi ollut bordelleja vaan se oli Turun palon jälkeen köyhien ihmisten asuinalue. Seksin myyminen tarjosi mahdollisuuden lisätoimeentuloon.

Seksiä ostivat eniten venäläiset sotilaat, joita oli runsaasti Turussa. Seksi saattoi tapahtua naisen omassa vuokrahuoneessa, mahdollisesti krouvitoiminnan yhteydessä, markkinoilla, kasarmeilla ja satamassa.

Seksityö ei myöskään estänyt tarkastusnaisiksi kutsuttuja seksityöläisiä menemästä naimisiin. Elämänmuutokset saattoivat jopa pyyhkiä haureellisen elämän pikavauhtia näkymättömiin, ja osa tarkastusnaisista sai käännettyä elämänsä suunnan vaikeista lähtökohdista huolimatta. Noin neljäsosa kirjassa mainituista naisista meni lopulta naimisiin.

Turkulaisten naisten terveystarkastukset olivat ensimmäiset Suomessa. Vainio-Korhonen kertoo blogissaan, että mallia otettiin Napoleonin ajan Ranskasta. Siitä syntyi myös nimi tarkastusnainen.

Järjestelmä otettiin myöhemmin laajasti käyttöön kuppataudin piinaamassa Euroopassa. Turussa sukupuolitarkastuksia tehtiin poliisikamarin tiloissa kymmenen vuoden ajan. Vainio-Korhonen sanoo, että tarkastusten äkillisen lopettamisen syytä ei löydy mistään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää