Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lajikonkari avasi Turkuun uuden snookersalin

URHEILU Kolmen pöydän Snooker Academy sijaitsee Länsikeskuksessa.

Suomen kokeneimpiin snooker-biljardin moniosaajiin kuuluva Jyri Virtanen on avannut Turkuun uuden snookersalin. Virtasen Snooker Academy sijaitsee osoitteessa Satakunnantie 177 eli talossa, joka aikoinaan tunnettiin Nukkumatti-hotellina. Virtaselle uusi sali on jo hänen historiansa kuudes snookersali Turussa.

Snooker Academyssa on kolme pelipöytää. Yksi on vanhempi ja ollut Jyri Virtasella jo muutaman vuoden, kaksi Star-merkkistä pöytää ovat täysin uusia.

– Kun kallis pöytä ostetaan, niin sitä täytyy myös pitää kunnossa. Kaikki muu olisi huonotapaista. Pöydät harjataan jokaisen asiakkaan jälkeen ja silitetään päivän päätteeksi. Haluan, että olosuhteet pelaamiseen ovat viimeisen päälle, Virtanen sanoo ja muistuttaa, että esimerkiksi aloittelevaa pelaajaa harmittaisi varmasti, jos kämmen olisi hetken kuluttua sinisenä liitupölystä.

30 vuotta snookeria pelannut ja kymmenen vuotta valmentanut Virtanen kertoo haluavansa välittää tietotaitoaan uusille harrastajapolville.

– Haluan olla avuksi aloitteleville pelaajille. Pidän sisääntulon kynnyksen matalalla: jos jollain riittää intoa tutustua lajiin, mutta ei löydy tarpeeksi rahaa pelaamiseen, aina saa silti opetusta, Virtanen toteaa.

Hän toivoo Snooker Academysta tulevan laji-ihmisten toinen olohuone, johon voi tulla pelaamisen lisäksi katsomaan snookeria televisiosta tai muuten hengailemaan. Virtanen on hakenut kalusteisiinsa snookerille ominaisia sävyjä eli suurempiarvoisten väripallojen värisiä.

– Pinkkiä sohvaa en ole vielä löytänyt, Virtanen naurahtaa.

Snooker Academy vahvistaa entisestään Turun asemaa lajin pääkaupunkina Suomessa. Kaupungissa on nyt 19 snookerpöytää (AuraBiljardi 9, Galaxie Center 4, Snooker Academy 3, West Coast Snooker 3) ja lukuisia nuoria pelaajia, jotka ovat jo SM-finaalitasoa. Lajin suurin suomalaistähti Robin Hull tosin muutti hiljattain Turusta Tampereelle.

Harrastajamäärät kasvavat ja yleinen tietoisuus lajista on parantunut Turussa ja koko maassa muun muassa Eurosportin lisääntyneiden snookerlähetysten myötä. Pelaajat ovat lähes 100-prosenttisesti miehiä ja katsojistakin valtaosa, mutta naisiakin löytyy ruutujen äärestä.

– 1980-luvulla Englannissa suurimman katsojajoukon muodostivat keski-ikäiset kotirouvat ja kun minä työskentelin aikoinaan Turun kaupunginkansliassa, kyselivät kymmenet naispuoliset työkaverit minulta esimerkiksi, miksi Ronnie O´Sullivan löi eilisessä pelissä niin, Virtanen muistelee.

Hän uskoo snookerin vetovoiman perustuvan herrasmieslajiin, jossa ei kampata tai lyödä vastustajaa, mutta kilpaillaan kyllä rajusti häntä vastaan. Snookerissa on paljon kiinni henkisen kapasiteetin maksimoinnista.

– Sehän on hienoa, kun näkee telkkarissa ammattilaisen lyövän ohi pallosta, jonka itsekin olisi saanut pussiin. Se tarkoittaa sitä, että pelaajat eivät ole robotteja. Snookerin suosio ei varmasti olisi niin kova, jos parhaat pelaajat olisivat virheettömiä.