"Insinööritaidon kannalta todella haastava" – Logomon kävelysilta viivästyy ja hinta nousee

Ajurinkadun ja Logomon väliin rakennettavan kävelysillan suunnittelukilpailun voitti kilpailutyö Jousi. Sillan rakentaminen on osoittautunut ennakoitua vaikeammaksi. C&J Arkkitehdit Oy

Janne Koivisto

Logomon kävelysilta valmistuu näillä näkymin ensi keväänä, mahdollisesti huhtikuun loppuun mennessä.

Näin kertoo Turun kaupunkirakentamisjohtaja Kimmo Suonpää

Kävelysillan piti valmistua vuoden 2018 loppuun mennessä, mutta sillan rakenteet yllättivät suunnittelijat.

– Silta on arkkitehtonisesti todella näyttävä mutta insinööritaidon kannalta todella haastava. Alkuperäisiä suunnitelmia on jouduttu merkittävästi tarkistamaan matkan varrella, jotta rakenteet ovat varmasti kestäviä ja turvallisia, Suonpää kertoo.

Suonpään mukaan opetus on se, että suunnitelmien olisi pitänyt olla valmiina, kun hankkeeseen lähdettiin.

– Varsinkin tällaiset erikoisrakenteet, jotka ovat toteutukseltaan erityisen vaativia, pitäisi suunnitella ensin valmiiksi ja lähteä kilpailuttamaan hanketta vasta sitten. Nyt ajateltiin, että suunnitelmat ehditään tehdä rakentamisen yhteydessä.

Miksi suunnitelmia ei tehty valmiiksi heti?

– Minun on vaikea sanoa, koska olen aloittanut vasta maaliskuun alussa. Mutta olen saanut sellaista tietoa, että tässä oli sellainen luottavainen henki ja usko siihen, että suunnitelmat valmistuvat ajoissa.

– Ja tietysti tämmöiset hankkeet halutaan saada mahdollisimman nopeasti käyntiin, jotta ne myös valmistuvat mahdollisimman nopeasti. Taustalla oli varmasti hyvä ajatus. Rakenteiden haasteellisuus on yllättänyt kaikki.

Työmaa ei näytä vielä kummoiselta, mutta siitä ei voi päätellä, ettei sillan rakentaminen etene.

Suonpää kertoo, että työmaalla on jo rakennettu perustuksia ja muita rakenteita. Teräsrakenteet valmistetaan konepajalla ja tuodaan työmaalle melko valmiina.

Samalla, kun sillan aikataulu on venynyt, myös sen hinta on noussut.

Urakan alkuperäinen hinta oli noin 8,5 miljoonaa euroa, mutta se nousi 10,5 miljoonaan euroon. Muita kustannuksia tulee muun muassa suunnittelusta.

Kävelysiltaan käytettiin viime vuonna noin 3,3 miljoonaa euroa. Tälle vuodelle on varattu 7 miljoonaa euroa ja ensi vuodelle ollaan varaamassa 2,2 miljoonaa euroa. Yhteensä hinnaksi on siis tulossa noin 12,5 miljoonaa euroa.

Logomon kävelysilta

Ajurinkadun ja Logomon väliin rakennettavan kävelysillan suunnittelukilpailun voitti kilpailutyö nimimerkillä Jousi.

Kilpailuehdotuksen laati työryhmä, jonka jäsenet ovat VR Track Oy, C&J Arkkitehdit Oy ja Lighting Design Collective Oy.

Jousi on kokonaan ripustettu siltarakenne, joka jännittyy kaarevana muotona ratapiha-alueen yli. Tukea sillalle antavat hissi- ja porrastornit, jotka sijoittuvat sillan päihin ja junalaiturien kohdalle.

Silta on pääosin terästä ja lasia. Sillan kävelytaso on leveä ja sen yläpuolella oleva kolmiomainen kannatinpalkki antaa ulkoarkkitehtuurille ja taiteelle hyvät edellytykset.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut