Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Isä ei enää usko kadonneen Piian löytyvän: ”Piia ei tule mun työ, minä menen Piian luo”

KADONNEET Piia Ristikankare katosi Piikkiössä lähes 30 vuotta sitten. Katoamista tutkitaan yhä henrikoksena.

15-vuotias Piia Ristikankare katosi 7. lokakuuta 1988 Piikkiössä. Aluksi tapausta tutkittiin vain katoamisena, mutta sittemmin se muuttui murhatutkinnaksi.

Kevään ja kesän aikana mystisessä tapauksessa on riittänyt uusia käänteitä. MTV kertoi huhtikuussa, että Piian kotitalo, missä hänen isänsä Heikki Ristikankare yhä asuu, haravoitiin ruumiskoirien kanssa. Syynä tähän oli poliisin mukaan se, että dokumentteja aiemmista tutkimuksista talossa ei ole löytynyt.

Keskustelupalstoilla on myös levitelty lehtileikkeitä, joissa kerrotaan Piian kotitalon lähellä olevan Pontelan nuorisotalon diskoillasta. Iltalehti kertoi pari viikkoa sitten, että Piian katoamisiltaan osunut disko karkasi käsistä ja poliisi joutui lopettamaan sen. Kaksi paimiolaisnuorukaista sai illan tapahtumista myöhemmin sakkotuomiot pahoinpitelystä.

Poliisi haluaa nyt selvittää, ketkä ovat olleet paikalla Pontelassa. Huhutaan, että Piia olisi kulkenut diskoillan aikana tapahtumapaikan ohi.

Heikki Ristikankaren mukaan diskotappelu on ollut paikkakunnalla pitkään tiedossa.

– Piian oli tarkoitus lähteä Paimioon, ja kerrotaan, että Piia olisi mennyt siitä ohi. Olin ajatellut, että hän lähtisi keskustaan, mutta Pontela on Piian vanha koulutie. Joku tuttu oli sieltä Piialle huutanut, mutta Piia ei sinne poikennut.

Poliisi ei ole saanut vahvistusta sille, että Piia olisi paikan ohi mennyt. Se ei ole myöskään päässyt puhuttamaan ketään, joka olisi diskoon osallistunut.

Heikki Ristikankare uskoo, että Piian kohtalo selviää vain sillä, että Piian ruumis löydetään.

– Vanhat tutkimusreitit on kaluttu. Se ruumis tarvitsee löytää, hän toteaa.

Mitä Piialle sitten on tapahtunut? Erilaisia tutkintalinjoja ja spekulaatioita on vuosien varrella riittänyt. Vain se tiedetään varmasti, että Piia lähti kotoaan riideltyään veljensä kanssa. Sen jälkeen varmoja havaintoja ei tytöstä ole.

Ristikankaren mukaan eräs kalastaja oli kertonut, että sumuisena aamuna Jauholahden lähellä moottorivene olisi tullut Kirjalansalmen suunnasta ja sieltä olisi heitetty jotain painavaa mereen. Kalastaja näytti tarkan paikankin, mutta mitään ei löytynyt. Paikalle tyypilliset sameat vedet haittasivat etsintöjä.

Myös rankoista lapsiin kohdistuneista rikoksista tunnettu Veikko ”Jammu” Siltavuori on yhdistetty Piian katoamiseen.

– Jammun ex-vaimo asui tuolloin Piikkiössä, ja oli väitteitä, että hän olisi ollut täällä ex-vaimoa katsomassa, Ristikankare kertoo.

Keskusrikospoliisi pitää ilmeisesti edelleen varteenotettavimpana vihjeenä keväällä 2002 tullutta kirjettä. Tuolloin poliisi sai kirjeen, joka oli ensin lähetetty Poliisi-tv-ohjelmaan.

Kirjeessä henkilö kertoi nähneensä, kuinka Piian katoamisyönä tajuttoman oloista tyttöä nostettiin henkilöautoon Piikkiössä puolenyön aikaan. Autosta kerrottiin tarkat tuntomerkit ja myös rekisterinumero. Poliisin mukaan ruotsalaisittain suomeksi kirjoitetun kirjeen kirjoittajaa eikä mainittua henkilöautoa ole tavoitettu.

Heikki Ristikankare kertoo, että Piiasta ei enää paljon perhepiirissä puhuta. Aikaa on kulunut niin paljon, ja oma vointikin on mennyt huonommaksi. Surullisena hän kertoo nimettömistä puhelinsoitoista, joita tulee, kun hän on antanut katoamisesta televisiossa haastatteluja.

– Sää se olet, tunnusta pois, niissä sanotaan.

Ristikankare kertoo luopuneensa toivosta, että Piian kohtaloon tulisi ratkaisu.

– En usko siihen, olen menettänyt toivoni. Piia ei tule mun työ, minä menen Piian luo.

Poliisi pyytää kaikki Piia Ristikankareen katoamistapaukseen liittyvät tiedot sähköpostiosoitteeseen tku.krp@poliisi.fi