Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uisitko tässä vedessä? Monelle se ei ole valintakysymys: "Toivottavasti tämä herättää ihmisiä ajattelemaan"

Turun ammattikorkeakoulun RuisH2Ock-projekti esittäytyi tämän kesän Ruisrockissa. Projektin tavoitteena on demonstroida, kuinka likaista vesi on monella puolella maailmaa.

Projektin tavoitteena on myös saada heräteltyä ihmiset kiinnittämään huomiota vesistöjen roskaantumiseen.

– Puhdas vesi ei ole itsestäänselvyys. On kauhea ajatella, että ihmiset heittävät roskia luontoon. Moni roskaaja ei ajattele tekojensa seurauksia, projektipäällikkönä toimiva energia- ja ympäristötekniikan opiskelija Anni Honkanen kertoo.

Koko projekti on opiskelijoiden toteuttama. AMK:n pisteellä on mahdollisuus päästä kylpemään ammeessa, joka on täynnä roskia. Silloin pääsee kokemaan, millaista on lillua likaisen veden seassa. Roskat on kerätty Ruissalon Kansanpuiston rannoilta.

Honkasen mukaan ihmiset ovat kiinnostuneita projektista. Kävijöitä on käynyt joka ikäluokasta ja ihmiset ovat selvästi aiempaa kiinnostuneempia ympäristön roskaantumisesta.

Se on hyvä asia, että ihmisten tietoisuus vesistöjen roskaantumisesta on lisääntynyt.

– Vesistöt ovat kaikkien yhteinen asia. Monet kuvittelee, ettei me suomalaiset voida vaikuttaa vesistöjen laatuun mitenkään. Yksittäisillä pienillä teoillakin on kuitenkin vaikutusta, Honkanen kertoo.

Aniharva kuitenkaan on rohjennut mennä polskimaan likaiseen uima-altaaseen. Myös toimittajaa kannustettiin luopumaan vaatteistaan ja kokeilemaan likavedessä uimista.

– Haluttaisiko kokeilla ja mennä polskimaan likaiseen veteen, Honkanen kysyy.

Uimista ehdotetaan haastattelun aikana pariin otteeseen. Päätän kuitenkin kieltäytyä tästä ehdotuksesta.

– Monelle maailmassa se ei ole valintakysymys, suostuuko kylpemään likaisessa vedessä. Toivottavasti tämä herättää ihmiset ajattelemaan asioita.

Honkanen huomauttaa, että projektin tarkoituksena ei ole moittia ihmisiä. Tarkoituksena on saada ihmiset ajattelemaan, miten he voisivat jatkossa kohdella ympäristöä aiempaa paremmin.

– Me ei olla tultu moittimaan ihmisiä, vaan ollaan festarimielellä liikkeellä. Vesistöjen laatu on meidän kaikkien yhteinen asia, Honkanen valistaa.