Uudet tangokuninkaalliset Saana ja Jarno suunnittelevat jo yhteiskiertuettaan – "tuntuu siltä kuin olisimme tunteneet jo pitempään"

Saana Sassali ja Jarno Kokko tulevat hyvin toimeen keskenään. Kari Martiala

toimitus

Viime viikolla Seinäjoen Tangomarkkinoilla uusiksi tangokuninkaallisiksi kruunatut Saana Sassali ja Jarno Kokko hioivat salaisessa paikassa maaseudun rauhassa ensimmäisen yhteisen kiertueensa ohjelmistoa.

Keskiviikkona kuninkaalliset viettivät ohjelmatoimistossaan Gramofonissa Turussa ja sen jälkeen he matkasivat maaseudulle harjoittelemaan yhdessä uuden yhtyeensä, Tangomarkkinoilla SMORK-kisassa toiseksi sijoittuneen Mika Sihvolan Orkesterin, MiSiOn kanssa.

Harjoittelun lomassa tuoreet tangokuninkaalliset ehtivät kertoa tunnelmistaan ennen lähtöään koko loppuvuoden jatkuvalle kiertueelle.

Matkahuollon palveluksessa Kampissa työskentelevä Tangokuningas kävi maanantaina työnantajansa pakeilla tapaamassa työnantajaa ja työkavereitaan.

– Eivät antaneet kenkää, enkä ottanut lopputiliä, eli olen toistaiseksi vaihtopenkillä, Jarno Kokko naurahtaa.

Tangolaulukilpailun monien vaiheiden ja karsintojen aikana kuninkaalliset ovat ehtineet tutustua toisiinsa ja vakuuttavat, että ”tuntuu siltä kuin olisimme tunteneet jo pitempään”.

– Saana on avoin, helposti lähestyttävä ja suunnattoman lämmin ihminen. Hänen kanssaan on helppo tulla toimeen, ei tarvitse jännittää yhtään mitään, Kokko luonnehtii kuningatartaan.

– Oli tosi mukavaa tulla treenaamaan näitä lauluja, sillä olen aina ollut pikkuisen harjoitteluhullu. Olen laulanut vuosien aikana tosi eri tyyppistä musiikkia ja kun musiikkityyli vaihtuu, laulutyylikin muuttuu automaattisesti.

Kokon ohjelmistossa on hänelle tärkeitä lauluja, kuten hänen suosikkitangonsa Tango Sinikalle, humppa Matka Timbuktuun ja Antti HuovilanMutsi ja faija Duettoina kuullaan tutut Muista minua ja Täysikuu

– Minun ohjelmistossani on perinteisempää musiikkia, kun Saana laulaa esimerkiksi cha chaata. Olen kasvanut vanhemman musiikin kanssa, mutta tykkään toki uudemmistakin lauluista. Minulla on sellainen tyrnäväläinen lattarilantio. Tunnen musiikin rytmin kropassani, kun musiikki lähtee viemään. Yhtä luonnollista on, että tangoissa olen paikallani.

Tangokuninkaan lähipiiri on iloinen voitosta, musiikin tekeminen on ollut hänelle niin pitkän ajan haave.

– Yhdessä vaiheessa olin kolme vuotta laulamatta ja meinasin jo lopettaa laulamisen kokonaan. Onneksi kaveri pyysi bilebändiin ja siitä se palo lähti uudelleen. Siitä asti on tähdätty tähän voittoon.

– Olen tehnyt itse musiikkia jo parikymmentä vuotta, siitä asti, kun sain ensimmäisen kitarani. En alkanut soittaa toisten lauluja vaan tekemään heti omiani. Lauluja on monta täyttä vihkoa, niissä on niin huumoria kuin herkkyyttäkin, molemmat ovat tärkeitä, Kokko sanoo.

Jossain vaiheessa niitäkin saatetaan kuulla hänen keikkaohjelmistossaankin.

Sairaanhoitajana työskennelleelle Tangokuningatar Saana Sassalille tangovoitto on iso elämänmuutos. Hän sanoo kuitenkin olevansa äärimmäisen arkirealistinen, toimeen on aina tultava. Hänelle on aina ollut selvää, mitkä asiat ovat elämässä tärkeitä ja mitkä pysyvät.

– Vaikka olen vielä nuori, minusta nyt oli juuri oikea aika lähteä Tangokilpailuun. Lähdin kokeilemaan ja nauttimaan kaikesta. Olin todella rento koko finaalin ajan ja mietin, että jos en pärjää, niin olkoon, se ei ole maailmanloppu.

Seinäjoen jälkeen kuninkaallisilla on ollut mukavaa tekemistä koko ajan.

– Somekin vie paljon aikaa, mutta teen sitä mielelläni. Ihmiset lähestyvät ja ovat kiinnostuneet meistä, joten olen yhteydessä mahdollisimman moniin - toki tietyissä rajoissa, Sassali sanoo.

Hän kehaisee Tangokuningastaan, parempaa kuningasta ei olisi voinut saada.

– Meillä kemiat toimivat tosi hyvin, voimme puhua kuin vanhalle ystävälle ja käydä läpi tähänastista kokemusta. Jarno on tosi reilu, rento, aito ja helposti lähestyttävä. Hurmaava ja sydämellinen tyyppi, hänen kanssaan tulee kuka tahansa helposti toimeen.

Sassalin keikkaohjelmisto on Kokkoa monipuolisempi, mukana tangojen ja foksin lisäksi muun muassa salsaa. Sekä tietysti Seinäjoella suuren kansansuosion saavuttanut Poromieshumppa.

Uuden kuningattaren pukeutuminen herätti tangoviikolla ihastelevia kommentteja.

– Tykkään vintagesta. Minulla on aika tarkka tyyli ja mieluummin herätän pukeutumisellani ajatuksia, ihastelua ja hämmennystäkin, kuin pukeutuisin tavallisesti. Olen penskasta asti ollut erikoinen pukeutuja.

Hän riemuitseekin, että kuninkaallisen ammatti on edustustehtävä, jossa saa olla aina naisellinen.

– Lapissa ihmiset ovat kovasti kyselleet, koska tulen sinne. Sodankylässä on ollut jonkinlainen kansanliike käynnissä voitostani lähtien. Äiti sanoikin, että ”sinä et ollenkaan ymmärrä Saana minkälainen kuhina täällä on käynnissä. Tajuatko mitä on tapahtunut ja miten olet onnistunut hienosti?”.

– Esimerkiksi isä ei ole kuullut minun laulavan tällä tavalla, eikä ollut uskoa korviaan Seinäjoen finaalissa. Hyvin monet muutkin ovat olleet hämmästyneitä, Sassali kertoo.

– Voittoni tuntuu koskettaneen monia ihmisiä ihan erityisellä tavalla. Se on ollut minulle tärkeää ja se saa tuntemaan, että maailma on kuitenkin ihan hyvä paikka.

Kuninkaalliset ovat ennättäneet keskustella levy-yhtiönsä kanssa levytyksistä ja tarkoituksena on saada mukaan muun muassa finaalissa kuultuja tangoja, kuten superfinaalissa Kokon suvereenisti tulkitseman, tangolaulukilpailussa toiseksi sijoittuneen Rakkaudesta riutunut -laulun. Sassalin superfinaalissa esittämä Kel onni on puolestaan häkellytti tuomariston niin, että voittajasta ei jäänyt enää epäselvyyttä.

Työ käynnistyy kuitenkin keikkalavoilla ja äänitykset saavat toistaiseksi odottaa vuoroaan.

Teksti ja kuvat Kari Martiala

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu