Tiedätkö, mitä omalle tontilleen saa rakentaa ilman kaupungin lupaa? Vaikka toimenpide ei vaatisi lupaa, kaupunki voi määrätä sen poistettavaksi

Tontilleen saa rakentaa enintään 10 neliömetrin rakennelman kuten pienen leikkimökin ilman lupaa. Aino Salonen/Arkisto

Ville Mäkilä

Kunnan rakennusjärjestyksellä annetaan paikalliset määräykset, jotka ottavat huomioon paikallisiin olosuhteisiin sopivan rakentamisen sekä kulttuuri- ja luonnonarvot ja ovat tarpeellisia hyvän elinympäristön toteutumisen ja säilyttämisen kannalta. Kunnassa tulee lain mukaan olla rakennusjärjestys.

Turun kaupungin rakennusjärjestyksessä on tarkasti määritelty, mitä tontilla tehtävät toimenpiteet eivät vaadi valvontaviranomaisen lupaa, mikäli ne kohdistuvat muuhun kuin asemakaavassa, yleiskaavassa tai lailla suojeltuun, ympäristöön taikka asemakaavassa, yleiskaavassa tai lailla suojeltuun tai kulttuurihistoriallisesti tai rakennustaiteellisesti arvokkaaseen rakennukseen.

Tontille saa rakentaa enintään 10 neliömetrin kokoisen rakennelman ilman erillistä lupaa. Asemakaava-alueella, lukuun ottamatta kaupunginosia I-IX, sallitaan enintään yksi rakennelma rakennuspaikassa. Asemakaava-alueen ulkopuolella sallitaan kolme rakennelmaa rakennuspaikassa.

Jos haluaa rakentaa vedenrantatontille laiturin, tarvitaanko siihen kaupungin lupa? Ei tarvita, jos laiturin pinta-ala on enintään 25 neliömetriä ja sen etäisyyden naapurin omistamasta tai hallitsemasta maasta tulee olla vähintään viisi metriä.

Julkisivuun liittyvät korjaustoimenpiteet herättävät kysymyksiä. Enintään kahden pienimuotoisen laitteen kiinnittäminen rakennuksen julkisivuun tai vesikatolle muulle kuin katujulkisivun puolelle on sallittua ilman erillistä lupaa lukuun ottamatta kaupunginosia I-IX.

Ikkunateippausten kiinnittämiseen ei tarvita viranomaisen lupaa. Asemakaava-alueen ulkopuolella rakennuksen julkisivun tai katteen värityksen muuttamiseen ei tarvita lupaa. Asemakaava-alueella toimenpide vaatii viranomaisen luvan.

Mainostoimenpiteiden asentaminen ulkotilaan ei vaadi lupaa lukuun ottamatta sähköisiä mainoksia, joissa on liikkuva ja vaihtuva kuva. Tontilleen saa asentaa valomainoksen lukuun ottamatta kaupunginosia I-IX.

Tontille saa rakentaa aidan, mikäli sen korkeus on enintään 1,4 metriä lukuun ottamatta kaupunginosia I-IX.

Maalämpöjärjestelmän rakentaminen asemakaava-alueen ulkopuolellaei vaadi lupaa lukuun ottamatta pohjavesialueita. Kaava-alueella lupa tarvitaan. Kaikista maalämpökaivoista on toimitettava porakaivon ominaisuus- ja sijaintitiedot. Kaupungin rakennusjärjestyksessä maalämpökaivon etäisyysvaatimukset on säädetty tarkasti.

Vaikka suoritettu toimenpide ei vaatisi kaupungin lupaa, se voidaan siitä huolimatta määrätä poistettavaksi, mikäli se ei terveydellisyydeltään, turvallisuudeltaan tai ulkoasultaan täytä kohtuullisia vaatimuksia taikka se ei sopeudu ympäristöön tai se on haitaksi liikenteelle.

Turussa tontinomistajat tuntevat kunnan rakennusjärjestyksen hyvin, rakennustarkastaja Jonna Vinberg Turun rakennusvalvonnasta kertoo. Turkulaiset ovat kaupungin rakennusvalvontaan hyvin yhteydessä, mikäli epäselvyyksiä ilmenee. Eniten kysymyksiä aiheuttaa muun muassa varastojen rakentaminen tontille ja muut pihan varusteet, kuten grillikatokset ja uima-altaat.

Turun kaupungin rakennusvalvontaan on saatavilla puhelinaikoja epäselvien tilanteiden selvittämiseen. Puhelinajat lupa-arkkitehdeille ovat kiinteät maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin kello 10-12. Tapaamiset ilman ajanvarausta onnistuvat perjantaisin kello 9-12 ja muulloin ajanvarauksella. Soittoja rakennusvalvontaan tulee runsaasti varsinkin kevät- ja kesäaikaan.

Viimeisin Turun kaupungin rakennusjärjestys tuli voimaan 1.11.2017 alkaen.

Artikkelia muokattu 16.7.2018 kello 9.53. Korjattu virheellinen tieto maanlämpöjärjestelmän rakentamisesta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut