Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuinka kauan Michael Penttilä istuu? – Elinkautisesta pääsee Suomessa vapaaksi 10–20 vuodessa

Michael Penttilä tuomittiin keskiviikkona elinkautiseen Helsingin käräjäoikeudessa naisen murhasta.

Sarjakuristajaksi kutsuttu Penttilä on nyt tappanut yhteensä 4 ihmistä: oman äitinsä, 12-vuotiaan tytön, naistuttavansa sekä tämän vuoden huhtikuussa naisen Alppiharjussa

Mikäli Penttilä ei valita tuomiosta hovioikeuteen tai hovioikeus ei muuta tuomiota, se jää pysyväksi.

Kyse on Penttilän ensimmäinen elinkautinen, sillä aiemmin tuomioita on tullut vain tapoista ja muista rikoksista, kuten esimerkiksi vuonna 2012 törkeästä raiskauksesta, törkeän pahoinpitelyn yrityksestä sekä vapaudenriistosta.

Elinkautinenkaan ei kuitenkaan nimestään huolimatta Suomessa kestä koko elämää, joskaan sille ei ole ylärajaakaan asetettu.

Myös elinkautiseen vankeuteen tuomittu voi päästä ehdonalaiseen vapauteen. Elinkautisesta vankeudesta ehdonalaisesti vapautuneen koeaika on aina kolme vuotta. Vapauttamisesta päättää Helsingin hovioikeus.

Nuorena, alle 21-vuotiaana rikoksen tehnyt voidaan vapauttaa 10 vuoden jälkeen. Muiden kohdalla rangaistuksesta pitää olla suoritettu 12 vuotta.

Inka Saarnion Helsingin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa viime vuonna tekemä pro gradu -työ selvitti, että käytännössä elinkautinen on Suomessa kestänyt eri aikoina 10 vuodesta 20 vuoteen.

Saarnion mukaan elinkautisten rangaistusten kesto on 2000-luvulla pidentynyt.

Kaikkiaan myös elinkautisvankien määrä on kasvanut 1970-luvulta merkittävästi – heidän määränsä oli vuoteen 2014 mennessä yhdeksänkertaistunut.

Yksi tekijä kasvussa on Saarnion mukaan lainsäädännön muutos, sillä 2004 lähtien myös alentuneesti syyntakeiset rikoksentekijät on voitu tuomita täyteen rangaistukseen.

Elinkautisesta vankeudesta voi vapautua myös tasavallan presidentin armahduksella.

Tiettävästi pisimpään elinkautista Suomessa on istunut eläkeläismiehen murhasta tuomittu Pasi Räty, joka vietti vankilassa yhtäjaksoisesti 22 vuotta. Helsingin hovioikeuden päätöksellä Räty vapautui vankilasta keväällä 2012.

Vain noin kuukautta myöhemmin Räty tappoi 31-vuotiaan miehen. Räty tuomittiin murhasta toiseen elinkautiseen.

Vuodesta 2011 lähtien vapautettaville elinkautisvangeille on ollut tehtävä riskiarvio. Vangin riskiä syyllistyä uuteen väkivaltarikokseen käytetään vapautusratkaisun pohjana.

Pian 53 vuotta täyttävän Penttilän mahdollinen vapauttaminen tullee myös aikanaan Helsingin hovioikeuden päätettäväksi.

Helsingin Uutiset käsitteli Michael Penttilän, silloisen Pentholmin, tapausta vuonna 2012, kun Penttilä oli siirretty Oulusta Helsingin vankilaan Sörnäisiin istumaan 4 vuoden ja 4 kuukauden mittaista tuomiotaan muun muassa törkeästä raiskauksesta.

HU kysyi tuolloin, mitä tapahtuu, kun jo raskaan rikoshistorian omaava Penttilä neljän vuoden päästä, eli 2016, pääsee vapaaksi.

Helsingin vankilan arviointikeskuksesta todettiin, että rikosten uusiutumisen ehkäisemistä varten on valvottu koevapaus sekä vaarallisuusarvio, jonka tekee rikosseuraamuslaitos.

– Varsinaista vankien ”jälkihoitoa” ei ole. Rikosseuraamuslaitoksen periaate saada vangit takaisin yhteiskuntaan ei toimi vaarallisten vankien kohdalla niin hyvin kuin muuten, totesi vankilan psykologi vuonna 2012.

Penttilä on vaarallisuusarvioissa todettu erittäin vaaralliseksi.

Hän kuitenkin vapautui joulukuussa 2016, koska oli istunut koko tuomionsa, eikä perusteita tahdonvastaiseen psykiatriseen hoitoon ollut.

Sittemmin Penttilä on saanut Helsingin hovioikeudelta 2,5 vuoden tuomion törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta, joka kohdistui alkuvuodesta 2017 teinityttöön sekä nyt tuomion 52-vuotiaan naisen murhasta Helsingin käräjäoikeudesta.

Valmisteilla on lakien muutosesitys, jolla pyritään vähentämään tappoon tai muihin väkivalta- ja seksuaalirikoksiin toistuvasti syyllistyneiden tekijöiden rikoksenuusimista. Sanomalehti Karjalaisen mukaan tällaisia vaarallisia vankeja on Suomessa tällä hetkellä hieman yli sata.