Kahdesta koirasta löydettiin antibiooteille erittäin vastustuskykyistä NDM-bakteeria vuonna 2015. Antibiooteille resistansseista bakteereista käytetään muun muassa nimitystä superbakteeri.
Helsingin yliopiston perjantaina julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että bakteerin tartunta on tapahtunut ihmisen ja eläimen välillä.
Suomalaisperheen molemmilta koirilta ja yhdeltä perheenjäseneltä löydettiin bakteerin leviämistä ja tartunnan lähdettä selvittävässä tutkimuksessa identtinen bakteerikanta.
Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kyseistä bakteeria todettiin eläimillä Suomessa.
Koirilta ja kahdelta perheenjäseneltä löydettiin lisäksi monille antibiooteille vastustuskykyistä ESBL-bakteeria, joka on eläimillä melko yleinen.
Ihmiset ja eläimet voivat kantaa bakteeria oireettomasti, mutta ne voivat myös aiheuttaa muun muassa vakavia suolistotulehduksia, joihin tepsivän antibiootin löytäminen voi osoittautua hankalaksi.
Tutkimusta johtanut dosentti Merja Rantala kertoo, että etenkin NDM-bakteeri on todennäköisesti levinnyt ihmisestä eläimeen.
– Tutkimuksessa ei voitu varmuudella osoittaa, kumpaan suuntaan tartunta oli tapahtunut. Etenkin NDM-bakteeri on todennäköisesti siirtynyt ihmisestä koiraan, koska näitä bakteereja ei ole aiemmin eläimillä Suomessa todettu.
NDM-5-bakteeri on eläimillä erittäin harvinainen muuallakin maailmassa: Sitä on löydetty koirista ainoastaan Algeriasta.
Muita karbapeneemi-, eli bakteerin soluseinän synteesin estoon vaikuttaville antibiooteille, vastustuskykyisiä bakteereja todetaan harvakseltaan muun muassa Yhdysvalloissa, Ranskassa ja Saksassa.
– Suomessa karbapeneemien käyttö on eläimillä kielletty, mutta tutkitut koirat olivat saaneet runsaasti muita antibiootteja. Niiden avulla NDM-bakteeri oli saanut kilpailuedun ja pystynyt asettumaan taloksi koiriin, Rantala toteaa.
Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen ja Eviran tutkimus on tiettävästi ensimmäinen, jossa osoitetaan NDM-bakteerin siirtyminen koirien ja ihmisten välillä.