Velkaongelma räjähtänyt käsiin – syyttävä sormi kohdistuu pikavippi- ja perintäfirmoihin: "Olen nähnyt yli 800 prosentin vuosikoron"

VELKAANTUMINEN Velallisten tuki ry:n varapuheenjohtaja Hilkka Laikko on seurannut Varsinais-Suomessa läheltä etenkin eläkeläisten ja nuorten lapsiperheiden ahdinkoa. Hänen mukaansa velanperinnässä on suuria epäkohtia.

Kaavioissa näkyy uusien velallisten lukumäärä ja osuus kaikista velallisista koko Suomessa. Valtakunnanvoudinvirasto

Tomi Kangasniemi

Suomalaisten kotitalouksien velka on kasvanut ennätyksellisen suureksi. Suomen Pankki varoittaa, että muun muassa kulutusluottojen ehtojen keveneminen ja digitalisaation mahdollistamat uudet rahoituspalvelut lisäävät entisestään kotitalouksien riskiä velkaantua.

Ongelma on tuttu myös Velallisten tuki ry:ssä. Yhdistyksen varapuheenjohtaja Hilkka Laikko kertoo, että Varsinais-Suomessa eniten ongelmia on pientä eläkettä saavilla senioreilla sekä nuorilla lapsiperheillä. Laikon mukaan suurimmat velkaantumisongelmat liittyvät pikavippifirmoihin ja velanperintään.

– Me perustimme vuonna 2013 Facebook-ryhmän, ja ongelma räjähti heti käsiin. Tavalliset ihmiset eivät tiedä oikeuksistaan, ja etenkin vanhat ihmiset ovat erittäin haavoittuvaisia, Laikko sanoo.

Laikon mukaan moni ottaa pikavipin selvitäkseen hetkellisestä äkillisestä menosta. Ongelmat tulevat nopeasti eteen, kun parin tonnin velka nopeasti tuplaantuu.

– Pitää olla aika hyvät silmälasit, ellei jopa suurennuslasi, että näkee ehdoista todellisen vuosikoron. Paras, mitä olen nähnyt, oli yli 800 prosenttia. Se on täysin järjetöntä, Laikko sanoo.

Maksamattomat pikavipit päätyvät lopulta perintäyhtiöiden karhuttavaksi. Niidenkin toiminnassa Laikko on törmännyt moniin ongelmiin. Perintäyhtiöt voivat periä laittomasti vanhentuneita velkoja sekä kieltäytyä antamasta tilitystä tai korkolaskelmia. Näin velallinen ei vältämättä voi edes tietää, miten velka on muodostunut.

Laikon mukaan laaja ongelma ovat myös ulosoton tulospalkkiot.

– Miksi sellaisia maksetaan, vaikka eiväthän ne mitään tulosta tee. Ensin myydään alihintaan ihmisten omaisuutta, sitten velkoja laitetaan luottotappioiksi. Lopulta vahingot jäävät valtion maksettavaksi, Laikko ihmettelee.

Onneksi näihin lainoituksen ja velanperinnän ongelmiin on nyt herätty.

Jo 121 kansanedustajaa yli puoluerajojen on kirjoittanut lakialoitteen pikavippien markkinointikiellosta.

Lisäksi yli sadan kansanedustajan voimin on jätetty lakialoite siitä, että maksuhäiriömerkintä poistuisi heti, kun velka on maksettu. Laikko kiittelee aloitteita.

– Maksuhäiriömerkintä estää nyt monella normaalin elämän asunnon saamisesta puhelinliittymän ja pankkitilin avaamiseen.

Velallisten tuki ry:llä on nettisivut osoitteessa velallistentuki.fi. Samalla nimellä löytyy myös Facebook-ryhmä.

Pikavipit halutaan markkinointikieltoon

Kansanedustaja Arto Satosen (kok) lakialoitteen korkeariskisten vakuudettomien kulutusluottojen eli pikavippien markkinointikiellosta on allekirjoittanut 121 kansanedustajaa. Lakialoitteen takana on edustajia kaikista yhdeksästä eduskuntapuolueesta.

Satonen korostaa aloitteessaan, että ylivelkaantuminen on kasvava yhteiskunnallinen ongelma. Hän muistuttaa, että maksuhäiriömerkintöjen ja ulosotossa olevien henkilöiden määrä on kasvanut merkittävästi viime vuosina, johon yhtenä syynä voidaan pitää korkeariskisten kulutusluottojen yleistymistä.

Asia etenee seuraavaksi lakivaliokuntaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää