Rajan takaa tultiin hävittämään Turkua ja sitten palattiin kotiin – nyt neuvotellaan yhteistyöstä

Turun linnaa ei hyökkäyksessä ilmeisesti valloitettu. Arkistokuva. Janne Koivisto

Ville Mäkilä

Vuosi 1318 tunnetaan Turun historiassa novgorodilaisten hyökkäyksen vuonna. Tänä vuonna tapahtumasta on kulunut 700 vuotta. Turun museokeskus ja Novgorodin museo muistavat vuotta yhteisellä tieteellisellä seminaarilla Turun linnassa, sekä yleisöseminaarilla Vanhalla Raatihuoneella. Jatkossa museoyhteistyötä on tarkoitus tiivistää muun muassa yhteisellä tutkimushankkeella.

Novgorodilaisten hyökkäyksen aikaan Turku oli vielä hyvin pieni ja asutus oli rakentunut tuomiokirkon ympärille. Turun hävityksestä on vain muutama lähde. Novgorodin kronikka mainitsee, että heidän joukkonsa ottivat kaupungin ja piispanistuimen haltuunsa ja palasivat kaikki kotiin. Turun linnaa ei ilmeisesti kuitenkaan vallattu.

Aikakausi oli levotonta Ruotsin kuningaskunnan ja Novgorodin välisen sotimisen vuoksi. Vasta Pähkinäsaaren rauha 1323 päätti sotaisen ajanjakson aina vuoteen 1348, jolloin Ruotsin hyökkäsi Novgorodiin.

– Turku on Suomen vanhin kaupunki, ja meillä on Novgorodinkin kanssa yhteinen historia. Tutkijoiden tapaaminen, keskustelu ja tutkimustiedon välittäminen on hyvä tapa muistaa merkkivuotta 1318. Seminaari on osa Turun keskiaikapäivien ohjelmistoa, sanoo Turun museopalvelujohtaja Olli Immonen.

– Novgorodin ja Turun välinen yhteistyö voisi olla esimerkiksi näyttely, tutkimustyötä tai julkaisu, kommentoi Novgorodin museon kansainvälisen toiminnan ja kehittämisen johtaja Olga Soboleva.

Yhteistyöneuvottelut Turun museokeskuksen ja Novgorodin museon välillä jatkuvat Savonlinnan suomalais-venäläisessä kulttuurifoorumissa syyskuussa.

Turun museokeskuksen ja Novgorodin kaupunginmuseon kulttuurihistoriallisia ja arkeologisia kokoelmia yhdistävät arkeologisesti erityinen piirre, joka on orgaanisen aineksen, kuten puun, tuohen, luun ja nahan erittäin hyvä säilyvyys.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut