Turkulainen tutustui Turun Saramäen vankilaan – näin arki sujuu vankilan muurien sisäpuolella

Asutettu selli Turun Saramäen vankilassa. Ville Mäkilä

Ville Mäkilä

Seison 12 neliön huoneessa, jossa on myös oma WC. Sängyllisessä huoneessa on varustuksena televisio ja dvd-soitin. Halutessaan tänne saa tuoda omia tavaroita, kuten kahvinkeittimen tai pelikonsolin. Tupakointi on täällä sallittu.

Aluksi voisi vaikuttaa siltä, että olen esimerkiksi opiskelija-asuntolassa tai motellissa. Todellisuudessa olen vankilassa Turun Saramäessä. Huoneesta ei pääse poistumaan kuin valvotusti. Tiukimmillaan se tarkoittaa sitä, että huoneesta saa poistua vain ruokailujen ja tunnin ulkoilun ajaksi.

Arkipäivisin vankilassa tarjotaan ruokailu kolmesti päivässä, minkä lisäksi on mahdollisuus iltapalaan. Ruokailu järjestetään vankilaosaston ruokatilassa. Tämän lisäksi vangeilla on mahdollisuus asioida kanttiinissa.

Vankilassa on tällä hetkellä 260 vankia ja heitä on sakkovangeista elinkautisvankeihin. Vankila koostuu 20 erillisestä osastosta. Vankila on Riihimäen vankilan ohella korkeimman turvallisuustason vankila Suomessa. Turvallisuutta edesauttaa se, että eri osastojen vangit eivät tapaa toisiaan.

– Esimerkiksi nuorille vangeille ja päihdekuntoutujille on oma osasto. Seksuaalirikollisilla on oma osasto, sillä he eivät turvallisuutensa vuoksi voi olla muiden vankien kanssa vaan ovat keskenään. Myös tutkintavankeudessa olevat ovat erillään, vankilan johtaja Juhani Järvi kertoo.

Piha-alueella on vankien ulkoilutilat. Jokaisella on oikeus vähintään tunnin ulkoiluun päivässä. Vankeja pyritään pitämään aktiivisina tarjoamalla heille työpaja- ja liikuntamahdollisuuksia.

– Meidän tarkoituksena on turvallisuuden lisäksi tarjota vangeille mielenkiintoista toimintaa ja ennaltaehkäistä uusia rikoksia.

Vangeille on tarjolla erilaisia tukipalveluita ja ohjausta arjentaitojen hallintaan, jotta vapautumisen jälkeen yhteiskuntaan sopeutuminen olisi helpompaa. Kriisiapua vankila-arjessa jaksamiseen on tarjolla esimerkiksi psykologin ja vankilapapin toimesta.

– Ihmissuhde- ja parisuhdeongelmat ovat usein vangeille polttavimmat asiat. Ensikertalaisella voi olla koviakin paineita siitä, miten hän kestää arkea vankilassa. Keskustelut ovat usein myyttien purkamista. On täällä vankilassa ennenkin selvitty, vankilapappi Tapio Pastila kertoo.

Vankilassa on mahdollista myös opiskella. Jopa ylioppilaskirjoitukset vankilaolosuhteissa ovat mahdollisia.

– Vankilan ulkopuolelle täältä ei pääse opiskelemaan, sillä tämä on suljettu laitos. Vankilassa on kuitenkin mahdollista suorittaa tehtäviä, Järvi tarkentaa.

Internetiin pääsy on vankilassa luvanvaraista. Erillisellä päätöksellä vangilla voi olla mahdollisuus hoitaa vapautumiseen liittyviä asioita internetin välityksellä. Tällaisia on esimerkiksi Kelan ja sosiaalitoimen kanssa asiointi sekä asuntohakemusten jättäminen. Vapaata internetin käyttöä vankilassa ei sallita.

Vangilla on mahdollisuus tavata vankilan ulkopuolisia ihmisiä tapaamishuoneessa, jossa voi keskustella 40 minuutin ajan kerran viikossa. Perhetapaamisia varten voidaan harkinnan mukaan järjestää perhehuone.

Saramäen vankila on hyvin valvottu tila ja vankilaa pidetään pakovarmana. Ainoa pakenemistapaus on vuodelta 2016. Poliisi sai vangin kiinni vankilan lähialueelta pian pakenemisen jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää