Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU äänesti kyllä: Internetin perussääntö muuttuu – Nettigurut: "Vääjäämätön uhka internetin tulevaisuudelle"

EU:n oikeudellisten asioiden komitea äänesti keskiviikkona uuden eurooppalaisen tekijänoikeuslain puolesta. Uuden tekijänoikeuslain artiklan 13 on sanottu jopa mullistavan internetin, sillä se uhkaa lopettaa meemien ja muun tekijänoikeuslain alaiseen materiaaliin perustuvan sisällön levittämisen netissä.

Lain 13. artiklassa määrätään internetin palveluntarjoajien tarkastamaan niiden alustoille ladattava materiaali ennen kuin se julkaistaan. Jos materiaalissa on tekijänoikeuden alaista tekstiä, kuvaa, videota tai ääntä, sitä ei saa julkaista ilman oikeuksien haltijan lupaa. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi nettimeemien kuolemaa Aiemmin tekijänoikeuksista huolehtiminen on ollut materiaalin lataajan vastuulla.

EU myös rohkaisee käyttämään tekoälytunnistusteknologiaa materiaalin tarkastamisessa.

Viime viikolla 70 teknologia-alan asiantuntijaa internetin keksijä Tim Berners-Lee mukaan lukien allekirjoittivat kirjelmän, jossa he vaativat artiklan hylkäämistä. 13. artiklaa he kutsuivat vääjäämättömäksi uhaksi internetin tulevaisuudelle

NettiaktivistiCory Doctorow on kampanjoinut voimakkaasti uutta lainsäädäntöä vastaan. Hän huomauttaa, että nettimateriaalin tarkastamiseen tarvittavat ohjelmat ovat tällä hetkellä yhdysvaltalaisia. Tämä tarkoittaisi, että yhdysvaltalaiset yhtiöt pääsisivät vakoilemaan, mitä eurooppalaiset kirjoittavat ja lataavat internetiin.

Lue myös: Kieltääkö EU nettimeemit? Alan erikoislehti huolestui internetin hauskinta ilmiötä uhkaavasta vaarasta