Onko tässä enää mitään järkeä? Saaristomeren rannalla syödään Vietnamissa kasvatettua kalaa – tässä syyt

Naantalilainen ammattikalastaja Olavi Sahlsten kertoi kalastuksesta presidentti Sauli Niinistölle vuonna 2013. Arkistokuva. Lehdistökuva

Janne Koivisto

Ammattikalastus on vähentynyt Saaristomerellä huomattavasti.

Saaristomerellä on jäljellä noin 90 rekisteröitynyttä ykkösryhmän kaupallista kalastajaa.

Ykkösryhmä tarkoittaa sitä, että kalastajan kolmen edellisen vuoden liikevaihdon keskiarvo on yli 10 000 euroa.

Kalastajien määrä on puolittunut 2000-luvun aikana.

– Tämä on aika hurja pudotus. Kovaa kyytiä on tultu alas viimeisen 20 vuoden aikana, Airiston–Velkuan kalastusalueen isännöitsijä Timo Saarinen sanoo.

Pudotus johtuu Saarisen mukaan siitä, että kalastuksen kannattavuus on heikentynyt. Sen takia eläkkeelle jäävien kalastajien tilalle ei tule juurikaan uusia.

Kannattavuutta heikentää etenkin kasvanut hyljekanta.

– Saaristomerellä on tällä hetkellä niin paljon hylkeitä, että verkkokalastaminen ei käytännössä ole mahdollista, vaikka mitä tekisi.

Toinen ongelma on merimetsokanta, joka on sekin kasvanut.

– Merimetsot eivät riko pyydyksiä kovinkaan paljon, mutta jokainen merimetso syö lähes puoli kiloa kalaa päivässä. Yhä useampi tutkimus maailmalla ja meillä on osoittanut merimetson negatiivisen vaikutuksen ahven- ja kuhakantoihin. Pelkästään Äijäkarilla Ruissalon vieressä on melkein 1 400 merimetson pesää eli 2 800 emoa ja poikaset päälle.

Yli 40 vuotta ammattikalastajana toiminut naantalilainen Olavi Sahlsten vahvistaa Saarisen tiedot. Sahlsten on myös Suomen ammattikalastajaliiton puheenjohtaja.

– Suurin syy tällä seudulla on vahinkoeläinten eli hylkeiden ja merimetsojen lisääntyminen. Ne ovat pikku hiljaa lopettamassa kaiken kalastuksen, Sahlsten kertoo.

– Päärooli on hylkeellä. Hyljekanta on kasvanut, ja hylkeet käyvät popsimassa verkoista kalat pois ja karkottavat kalat pois pyyntialueelta. Merimetso on täydentävä tekijä. Ne ruokailevat parinkymmenen kilometrin säteellä pesäkolonnasta. Ne popsivat pienempää kalaa kuin hylkeet.

Ammattikalastajien toiveena on, että sekä hylkeiden että merimetsojen kantoja ryhdyttäisiin rajoittamaan.

– Saaristomeren alueella hylkeiden laskentakanta on ollut 8 000–9 000. Se kanta pitäisi pudottaa äkkiä yhteen kolmasosaan. Sitten voisi olla jotain toiveita paremmasta, Sahlsten sanoo.

– Lisäksi pitäisi sallia merimetsokannan rajoittaminen. Merimetsojen munia öljytään pääsääntöisesti muualla Itämeren maissa ja niiden pesään jätetään yksi öljyämätön muna. Sillä saataisiin kantaa rajoitettua.

Parafiiniöljy sulkee munan pinnan.

Ammattikalastuksen vähenemisen vuoksi kaupoissa ja ravintoloissa on entistä vähemmän merestä pyydettyä lähikalaa.

Esimerkiksi kuha tulee Saarisen mukaan Turun seudulle usein järvistä, esimerkiksi Oulujärvestä ja Viron Peipsijärvestä.

– Mikäli kotimaista kalaa ei pystytä ammattimaisesti kalastamaan, jatkuu kasvatetun tuontikalan voittokulku. Saaristomeren rannoilla syödään norjalaisen kassilohen lisäksi jo nyt esimerkiksi Vietnamissa kasvatettua kalaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää