Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joka kolmas tropiikkiin matkaava suomalainen tuo mukanaan vastustuskykyisen superbakteerin – antibioottien liikakäytöllä vakavat seuraukset

Antibiootille vastustuskykyisten bakteerien, eli niin sanottujen superbakteerien, lisääntyminen on nostettu monessa tieteellisessä julkaisussa suurimpien ihmiskuntaa uhkaavien riskien joukkoon.

Useaan superbakteerin aiheuttamaan ei ole olemassa lääkettä, joten ne uhkaavat etenkin heikosta terveydenhuollosta kärsiviä köyhimpiä maita.

Suurin syy kannan lisääntymiseen on antibioottien huoleton käyttö. Muutamissa maissa antibiootteja popsitaan lähes jokaiseen kolotukseen, jolloin bakteerit kehittävät nopeasti vastustuskyvyn.

Suomessa antibiootteja saa ainoastaan lääkärin määräämällä reseptillä, mutta turhaa käyttöä esiintyy silti etenkin ulkomaanmatkoilla. Tarpeettomaan käyttöön sortuvat Helsingin yliopiston, Hus:n ja Aavan Matkailuklinikan tutkimuksen mukaan etenkin matkailijat, jotka ottavat antibiootit mukaansa taudin ennaltaehkäisy mielessään.

Suomalaisturistien antibiootinkäyttöä tutkittiin yliopiston maanantaina julkaisemassaseurantatutkimuksessa. Tutkimukseen osallistuneista 316 suomalaisesta matkailijasta 53 varasi mukaansa antibiootteja. Näistä matkailijoista antibioottilääkitystä käytti 34 prosenttia. Suuri osa varasi antibiootteja mukaan "kaiken varalta". Luku on huolestuttava, sillä tutkimuksen mukaan noin kolmasosa trooppisille alueilla matkanneista kantaa palatessaan moniresistenssejä bakteereja.

Niistä, joilla antibioottia ei ollut mukana, antibioottia käytti vain 11 prosenttia.

Yleisin syy antibioottien käyttöön oli matkaripuli, joka on tropiikkiin matkaaville yleisin sairaus. Antibiootteja käytettiin myös hengitystieinfektioon. Myös oksentelu ja paikallinen terveydenhuollon kontakti lisäsivät liiallista käyttöä.

Helsingin yliopiston professori Anu Kantele kertoo, ettei antibiootteja tulisi käyttää, mikäli taudit pysyvät lievänä.

– Ohjeen mukaan antibioottia tulisi käyttää silloin, jos ripuli on kovin raju, yleistila laskee ja potilaalla on kuumetta tai jos hänellä on jokin erityinen syy antibiootin käyttöön – esimerkiksi perussairaus, joka voi tilanteen vuoksi pahentua, Kantele sanoo.

– Toisin sanoen, antibioottia tulisi käyttää vain vaikeaan ripuliin, kun taas lievä ja kohtalainen hoidetaan nestehoidolla tai muilla lääkkeillä. Matkailijoiden antibiootin käyttö määräytyi kuitenkin päivittäisen haitan ennemmin kuin ripulin vaikeuden perusteella.

Kantele huomauttaa, että myös lääkärien kannattaa muuttaa toimintatapojaan antibioottien määräämisen suhteen.

– Suomessakin lääkärien tulisi luopua rutiininomaisesta antibioottien määräämisestä matkaripulin varalle.