Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Murtojäljillä on vaikutusta siihen, miten vakuutusyhtiö maksaa korvauksia – "Murtosuojaa on helppo parantaa kotikonstein"

ASUMINEN Mekaaninen murtosuojaus kampittaa varkaan työtä.

Lomakauden alkaessa on syytä kiinnittää huomiota kodin murtosuojaukseen. Varkaat välttelevät kohteita, joihin tunkeutuminen on työlästä ja vie aikaa. Kotivakuutuksen korvausten edellytyksenä ovat yleensä näkyvät murtojäljet. Jos sisäänpääsy on onnistunut ilman lukkojen tai rakenteiden vaurioita, asukkaan saatetaan katsoa laiminlyöneen omaisuutensa suojelua.

Vastaavasti korvaukset voivat olla paremmat, jos asukas on omalla toiminnallaan pyrkinyt ehkäisemään vahinkoja. Esimerkiksi varmuuslukko, murtorauta ja lukon vääntönupin murtosuoja ovat mekaanisia esteitä, joilla varkaiden työtä pystyy vaikeuttamaan. Myös vara-avaimen säilytykselle kannattaa miettiä parempi vaihtoehto kuin kukkapurkin alusta.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa ilmoitettiin viime vuonna 4 766 asuntomurtoa, joista noin joka kolmas tehtiin vapaa-ajan asuntoon. Lomakaudella murrot lisääntyvät, kun asuntoja jää reissujen ajaksi tyhjilleen ja valvomatta. Siksi on tärkeää pitää koti aina asutun näköisenä ja sopia naapureiden kanssa, kuinka naapuruston turvallisuudesta pidetään yhdessä huolta.

Jos kotiin kuitenkin murtaudutaan, kotivakuutus ei välttämättä korvaa vahinkoja, jos tapahtuneesta ei jää murtojälkiä. Ovien, ikkunoiden ja muiden sisäänpääsyteiden tulee olla niin hyvin suojattuja, ettei sisään ole mahdollista tunkeutua ilman rakenteiden tai lukkojen rikkomista.

Ensiarvoisen tärkeää on, että kaikissa ovissa on toimivat, hyväksytyt lukot. Ulko-ovessa tulee olla käytössä kaksi lukkoa: käyttölukko ja varmuuslukko. Ikkunan voi aina rikkoa, joten niissä kriteerinä on, ettei lasiruutuja pysty ulkoa käsin irrottamaan.

– Kodin ja mökin murtosuojaa on helppo parantaa kotikonstein. Oviin asennettavia mekaanisia esteitä saa rautakaupoista pikkurahalla, ja ne voi asentaa itse, vinkkaa rakentamisen ja sisustuksen tuotteisiin erikoistuneen Pislan myyntijohtaja Jarkko Kaartinen

– Esimerkiksi oven lukkorunkoa kannattaa suojata murtoraudalla, josta käytetään myös nimiä rakorauta ja telkirauta. Se on T-kirjamen muotoinen metallinen suojalevy, joka asennetaan ulko-oven reunaan peittämään lukkorungon kohta. Näin varkaat eivät pääse käsiksi lukon kieleen, Kaartinen jatkaa.

Vakuutusohjeiden mukaan lukkopuolella oven ja karmin väli ei saisi olla yli viittä millimetriä. Erityisesti vanhoissa ovissa rako on helposti suurempi. Murtorauta peittää tämän raon.

– Lisäsuojaa saa asentamalla oven sisäpuolelle lukon vääntönupin ympärille kuppimaisen murtosuojan. Näin vääntönuppiin ei pääse käsiksi postiluukusta tai sivukautta. Terassin tai parvekkeen ovessa sillä voi vaikeuttaa oven avaamista vierestä rikotun ikkunan kautta. Varmuusketjulla näiden takaovien avaamista voi hankaloittaa lisää, Kaartinen mainitsee. Vara-avaimen piilottaminen kodin tai mökin sisäänkäynnin nurkille on tapa, joka voi estää vakuutuskorvauksen murron sattuessa. Jos murto on tehty avaimella, korvauksen saaminen edellyttää, että avain on saatu haltuun ryöstön tai murtautumisen avulla.

– Jos vara-avainta halutaan säilyttää pihapiirissä, lukittava avainsäilö on turvallisempi piilopaikka kuin kukkapurkin ja kiven alunen. Se on seinään ruuvattava vankka metallikotelo, joka lukitaan ja avataan numerokoodin avulla. Varkaalta avaimeen käsiksi pääseminen edellyttää avainsäilön murtamista, josta jää vakuutuksen vaatimat murtojäljet. Avainsäilö on toimiva vaihtoehto esimerkiksi vuokramökillä, jossa käy vaihtuvia vieraita. Sillä avaimen saa turvallisesti välitettyä sovituille kävijöille, Kaartinen toteaa.