Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turkulainen selvitti – näin paljon oluttuopista joutuu maksamaan terassilla

Turkulainen selvitti, kuinka paljon keskioluttuopista saa maksaa turkulaisilla terasseilla. Vertailukohteeksi valikoitui ravintolan edullisin 0,5 litran oluttuoppi. Selvitys tehtiin niin, että toimittaja kiersi keskustan anniskeluravintoloissa kysymässä edullisimman oluttuopin hintaa.

Puolen litran oluttuopista saa maksaa Turun ydinkeskustan terasseilla 6–8 euroa. Anniskeluravintoloiden hintatasossa ei ole suurta eroa, sillä hintahaarukka liikkuu pääasiassa 5:n ja 8 euron välillä. Kävelykadulla oluttuoppia ei saa alle 5 euron.

Kalleimmat oluttuopit kierroksen aikana löytyivät Tårgetissa ja di Trevissä, joissa edullisimmasta puolen litran oluttuopista saa maksaa 7,50 euroa.

Edullisin oluttuoppi löytyy Daily Newsista, jossa oluttuopin hinta on 3,90 euroa. Muut keskustan edulliset olutpaikat ovat Ale Pub Telakka ja Tinatuoppi. Hintaero edullisimpien ja kalliimpien ravintoloiden välillä on lähes kaksinkertainen.

Oluttuopin hintaan anniskeluravintolassa vaikuttavat useat tekijät. Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara ry:n kokoaman tilaston mukaan 0,33 litran keskioluttuopin keskimääräinen hinta oli vuoden 2018 alussa tasan viisi euroa.

Hinnasta lähes kolmasosa koostuu kulutus- ja valmisteveroista. Viiden euron oluttuopin hinnassa on veroa 1,51 euroa.

Eniten oluttuopin hintaan vaikuttavat tuotanto- ja jakelukustannukset. Raaka-ainekustannukset muodostavat 27 prosenttia hinnasta ja ravintolan henkilöstökulut 26 prosenttia. Vuokrakulujen osuus on yhdeksän prosenttia ja muiden kustannusten neljä prosenttia.

Käyttökate muodostaa oluttuopin hinnasta viisi prosenttia. Viisi euroa maksavan oluttuopin käyttökate on 25 senttiä.

Turkulainen vertaili omassa testissään 0,5 litran oluttuoppien hintoja, joten Maran tilasto ei ole suoraan vertailukelpoinen Turkulaisen tulosten kanssa.

Kierros tehtiin keskellä päivää, jolloin osa anniskeluravintoloista ei ollut vielä avannut oviaan. Kierroksessa ei ole mukana ravintolalaivoja ja yökerhoja.