"Yksikään varusmies ei käyttänyt turvavyötä" – tutkija vahvisti Raaseporin rajun tasoristeysturman taustan – uhri lensi jopa yli 100 metrin päähän

Kuva näyttää, minne onnettomuuden uhrit päätyivät onnettomuuden seurauksena. Onnettomuustutkintakeskus

Don Lehtinen

Viime vuoden lokakuussatapahtuneen Puolustusvoimien miehistönkuljetusauton ja kiskobussin törmäyksen onnettomuustutkinta on valmistunut.

Tutkinnasta vastannut Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) kertoo, että turmassa kuolleistavarusmiehistä kukaan ei käyttänyt turvavyötä. Kuolleista yksi lensi jopa 104 metrin päähän tormäyspaikasta, kaksi muuta kuollutta noin 80 metrin päähän.

Otkes suosittaa, ettäPuolustusvoimatkehittää miehistönkuljetusautojensa lavan turvavöitä sellaisiksi, että niiden käyttäminen on mahdollista myös taisteluvarustuksessa.

Etelä-Suomen Medianhaastattelemalähde kertoi viime lokakuussa, ettävarusmiehillä on usein tapana matkustaa ilman turvavyötä. Vyö jätetään kiinnittämättä, koska se koetaan epämukavaksi. Etenkin isokokoisilla varusmiehillä saattaa olla vaikea istua vyö kiinnitettynä.

Lähteen mukaan turvavöiden käyttöä valvovat kuljettajan lisäksi esimiehet ja pistokokeissa myös sotilaspoliisit. Puolustusvoimien ohjeen mukaan vyön pitää olla kiinnitettynä.

Otkesin tutkijat toteavat, että turvavöiden käytön valvonta on kuitenkin puutteellista.

Onnettomuudessa kuoli kolme varusmiestä, ja lisäksi yksi kiskobussin matkustaja menehtyi sairaskohtaukseen.

Turma-ajoneuvossa oli kolme varusmiestä hytissä ja viisi lavalla. Kaikkikuolleet olivat poliisin mukaan lavalla.