Nyt on kiire! Mansikkakausi hurahtaa ohi tavallista nopeammin

Mansikka on kukkinut kaksi viikkoa tavallista aikaisemmin ja myös satokausi alkaa kaksi viikkoa etuajassa. Juha Perämäki

toimitus

Mansikat kypsyvät tänä kesänä lähes yhtä aikaa eri puolilla Suomea, mikä tietää tavanomaista lyhyempää satokautta. Ensimmäisiä avomaan mansikoita on jo päästy poimimaan Lounais-Suomen suotuisimmilla viljelyalueilla. Muualla Etelä-Suomessa harsolla suojatuissa mansikkakasvustoissa satokausi on alkamassa viikon kuluessa. Varsinaisen pääsatokauden odotetaan alkavan juhannuksen maissa, mikä on kaksi viikkoa totuttua aikaisemmin.

ProAgrian mukaan mansikkakasvustojen kukinta on ollut hyvin samanaikaista eri puolilla maata, mistä johtuen mansikan pääsatokausi on jäämässä tavanomaista lyhyemmäksi. Talven mansikat kannattaakin varautua hankkimaan ajoissa. Satoa valmistuu pienempiä määriä vielä elokuun ajan keväällä istutetuista satotaimista avomaalta ja tunneleista.

Mansikoiden kokonaissadon arvioidaan jäävän keskimääräiseksi tai hieman keskimääräistä pienemmäksi. Satonäkymiä heikentää mansikkakasvustojen talvivauriot vähälumisilla alueilla sekä viime syksyn märkyyden jäljiltä heikossa kunnossa olleet kasvustot, jotka ovat kärsineet kevään kuivuudesta. Toukokuun lämmössä ja kuivuudessa lehdistön kasvu ei ole ehtinyt kaikin paikoin kukkavanojen muodostumisen tahtiin, minkä arvioidaan pienentävän marjakokoa ja sitä myötä myös kokonaissatoa.

Mansikkakasvustoja on jouduttu kastelemaan ahkerasti koko toukokuun ajan kasvuun lähdön ja sadon varmistamiseksi. Nyt ProAgria suosittelee tarkkailemaan mansikkaviljelmillä tuholais- ja kasvitautitilannetta. Lämpimässä ja kuivassa säässä mansikan härmän tartuntariski on korkea.