Suomalaistutkimus paljasti yllättävän seikan alkoholista ja hyväkuntoisista ihmisistä

ALKOHOLI Hyvä fyysinen kunto ei anna lisäsuojaa alkoholin vaikutuksilta, kertoo uusi tutkimus.

Mikko Välimaa

Vähäinenkin alkoholiannos heikentää unenlaatua ja elimistön palautumista, kertoo 4000 suomalaiselle tehty tutkimus.

Tutkijoiden mukaan alkoholia ei kannattaisikaan käyttää, jos haluaa rentoutua päivän rasituksista.

– Alkoholilla on selkeä heikentävä vaikutus kehon palautumiseen yön aikana. Mitä enemmän alkoholia nautitaan, sitä voimakkaampi stressitekijä se on keholle. Jo yhden alkoholiannoksen nauttiminen iltaisin vähensi palauttavan unen määrää, kertoo liikuntalääketieteen professori Urho Kujala Jyväskylän yliopistosta tiedotteessa.

Tutkimukseen osallistui yli 4 000 naista ja miestä. Unta ja palautumista seurattiin sydämen sykevälivaihtelu. Mittaukset tehtiin normaalissa arkielämässä, ja koehenkilöt olivat 18–65-vuotiaita.

Tuloksista paljastui, että nuorilla ihmisillä alkoholi heikensi palautumista jopa enemmän kuin iäkkäämmillä.

– Tämä osoittaa, etteivät nuoret ole immuuneja alkoholin haitoille – vaan jopa päinvastoin, huomauttaa tutkija Julia Pietilä Tampereen teknillisestä yliopistosta tiedotteessa.

Monelle tulee yllätyksenä, että tuloksissa ei ollut eroja miesten ja naisten tai fyysisesti aktiivisten tai passiivisten välillä. Hyvä kunto ei siis näytä suojelevan alkoholin vaikutukselta.

Unen tarve on yksilöllistä ja sen laatu vaihtelee öittäin. Päivän aikaisilla toimilla, kuten liikunnalla ja ravinnolla, voi kuitenkin vaikuttaa oman unen laatuun.

– Unen merkitystä ei voi yliarvioida. Sekä sen määrällä että laadulla on suuri vaikutus ihmisten hyvinvointiin. Pienilläkin muutoksilla voi olla suuri vaikutus – kunhan muutokset ovat oikeita, sanoo Firstbeatin fysiologisen tutkimuksen johtaja Tero Myllymäki tiedotteessa.

Tutkimuksessa käytettiin suomalaisen hyvinvointiteknologiayritys Firstbeatin Hyvinvointianalyysia ja se tehtiin yhteistyönä Tampereen teknillisen yliopiston, Jyväskylän yliopiston, Työterveyslaitoksen, Firstbeat Technologiesin ja Nokia Technologiesin kesken.

80-kiloisen uni heikkeni merkittävästi

Unen laatua ja palauttavan unen määrää selvitettiin analysoimalla sydämen sykevälivaihtelua. Sydämen sykevälivaihtelun avulla voidaan mitata epäsuorasti autonomisen eli tahdosta riippumattoman hermoston toimintaa.

Kun tarkasteltiin kolmea ensimmäistä nukkumistuntia, elimistön fysiologinen palautuminen väheni 9 prosenttia vähäisen alkoholimäärän jälkeen, 24 prosenttia kohtuullisen alkoholimäärän jälkeen ja peräti 39 prosenttia runsaan alkoholimäärän jälkeen.

Kulutusta arvioitiin alkoholin määränä (g) suhteessa henkilön painoon (kg). Keskivertokoehenkilöllä vähäinen kulutus tarkoitti 1–2 annosta, kohtuullinen 2–6 annosta ja runsas yli 6 annosta.

Esimerkiksi 80-kiloisella henkilöllä 5 alkoholiannosta vähensi palauttavan unen määrää keskimäärin 45 minuuttia yön kolmen ensimmäisen tunnin aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää