Kohussa ryvettynyt Nuorisosäätiö menetti etuasemansa – "Ei välitöntä vaikutusta asukkaisiin"

Nuorisosäätiöllä on vuokra-asuntoja esimerkiksi Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Johanna Erjonsalo

toimitus

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA on peruuttanut Nuorisosäätiön aseman yleishyödyllisenä yhteisönä. Asumiseen ja rakentamiseen liittyviä tukia ja takauksia myöntävän ARAn mukaan peruutus tehtiin, koska Nuorisosäätiön toiminta ei täytä lain asettamia vaatimuksia yleishyödylliselle toiminnalle.

Aran mukaan Nuorisosäätiö ei ole noudattanut aravalain ja korkotukilain yleishyödyllisyyssäännöksiä eikä ARAn antamia ohjeita.

– Nuorisosäätiöllä on muun muassa laajamittaisesti sellaista toimintaa, joka on aravalain ja korkotukilain vastaista. Lisäksi tähän toimintaan on kohdistunut korkea taloudellinen riski, ja yleishyödyllisten osien ulkopuolelle on annettu merkittäviä lainoja ja vakuuksia, vaikka se ei ole aravalain ja korkotukilain mukaan sallittua, ARA toteaa tiedotteessaan.

– ARAn lukuisista huomautuksista huolimatta Nuorisosäätiö ei ole tehnyt riittävästi toimenpiteitä asian korjaamiseksi. Nuorisosäätiö ei enää täytä aravalaissa ja korkotukilaissa kerrottuja edellytyksiä yleishyödyllisyydelle, tiedotteessa todetaan.

ARA uhkaa myös irtisanoa Nuorisosäätiön aravalainat ja lakkauttaa säätiölle maksettavan korkotuen, jos syy yleishyödyllisyysaseman peruuttamiseen ei poistu lain vaatiman puolen vuoden kuluessa eli 4. joulukuuta mennessä.

– Nimeämisen peruuttamisella ei ole välitöntä vaikutusta Nuorisosäätiön asukkaiden asemaan tai ARAn rahoittamien asuntojen vuokriin. Tilanne on kuitenkin vakava ja poikkeuksellinen, ARAn ylijohtaja Hannu Rossilahti sanoo tiedotteessa.

Nuorisosäätiön tarkoituksena on ollut tukea nuorten aikuisten itsenäistä asumista rakennuttamalla ja ylläpitämällä kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Säätiön vuokra-asunnoissa saa asua 35 ikävuoteen saakka.

Säätiöllä on valmiina 66 asuinkiinteistöä ja 4 043 asuntoa. Säätiön mukaan sen asunnoissa asuu noin 5 500 nuorta ja asukkaiden keski-ikä on 25 vuotta.

Nuorisosäätiöllä on vuokra-asuntoja muun muassa Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Sipoossa, Keravalla, Tuusulassa, Järvenpäässä, Vihdissä, Riihimäellä,Nurmijärvellä ja Tampereella.

ARA aloitti vaalirahakohussa aikanaan ryvettynyttä Nuorisosäätiötä koskevat tarkastukset keväällä 2016. ARAn mukaan tarkastukset käynnistyivät yleishyödyllisyysvalvonnan havaintojen ja Ylen Nuorisosäätiö-uutisoinnin perusteella.

Yle uutisoi vuonna 2016 muun muassa säätiön ja sen silloisten johtohahmojen liiketoimista.

Yleishyödyllisiksi nimettyjä yhteisöjä on noin 600

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn nimeämät yleishyödylliset yhteisöt toimivat voittoa tavoittelemattomasti ja rakennuttavat sekä hankkivat ja vuokraavat vuokra- ja asumisoikeusasuntoja sosiaalisin perustein.

Toiminnan tavoitteina on oltava asukkaiden hyvät ja turvalliset asuinolot sekä kohtuulliset kustannukset.

Yleishyödylliseksi nimetyn asuntoyhteisön ja konsernin on sitouduttava noudattamaan laissa määrättyjä yleishyödyllisyyden edellytyksiä ja toimimaan niiden mukaan.

ARAn tehtävänä on valvoa, että yleishyödylliset yhteisöt täyttävät lain määrittelemät edellytykset ja toimivat niidenmukaisesti.

Yleishyödyllisiksi nimettyjä yhteisöjä on noin 600.

Lähde: ARA

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää