Kaupunginvaltuutetun ehdotus: Tehdään Turkuun uusi Heideken

KAUPUNKI Turun kaupunginvaltuutettu Niina Ratilainen sanoo, että Tyksin tulevan T3-sairaalan synnytysosaston voisi nimetä Uudeksi Heidekeniksi. T3-väki pitää nimeä nurkkakuntaisena.

Niina Ratilaisen ehdottoma Uusi Heideken tulisi hänen takanaan valmistuvaan T3-sairaalaan. Teemu Nurmi

Teemu Nurmi

Heidekenillä syntyneitä pidettiin aikoinaan virallisina aitoina turkulaisina, mutta synnytyssairaalasta ei ole tullut yhtään uutta turkulaista sitten vuoden 1995. Turun kaupunginvaltuutettu Niina Ratilaisella (vihr.) on heittää tulevaisuuden turkulaisille ehdotus, joka tekisi heistä uuden polven heidekeniläisiä. Ratilaisen mielestä rakenteilla olevan T3-sairaalan synnytysosaston voisi nimetä Uudeksi Heidekeniksi.

– Heidekeniläisyys on iso osa turkulaista identiteettikeskustelua ja vahvoja identiteettiasioita kannattaa minun mielestä yrittää säilyttää kaupungissa, kuitenkin pilke silmäkulmassa, hän sanoo.

Ratilainen on jutellut ehdotuksesta monessa eri porukassa ja saanut positiivisen vastaanoton. Samalla esiin on noussut harmittelu Tyksin sairaalarakennusten nimistä, jotka ovat muun muassa tyyppiä A, U ja T.

– Sairaalan nimeäminen tekisi siitä helpommin tunnistettavan, Ratilainen toteaa.

T3-hankkeen toiminnallisen suunnittelun hankejohtaja Riikka Aaltonen kertoo, että uuden sairaalan osastojen tai koko sairaalankaan lopullista nimeä ei ole vielä oikeastaan mietitty.

– Uusi Heideken herättäisi varmasti ainakin vanhemmassa turkulaispolvessa nostalgisia muistoja, mutta täytyy muistaa, että nykyinen Tyks on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ainoa synnytyssairaala ja sen lisäksi Tyksissä syntyy myös keskosia Vaasan, Satakunnan ja Ahvenanmaan sairaanhoitopiireistä. Voi olla, että Heideken koettaisiin liian nurkkakuntaisena nimenä ja ehkä vähän vanhanaikaisenakin, Aaltonen perustelee.

Keskustelu Heidekenistä ja sen asemasta turkulaisuuden määrittäjänä on ilmeisesti loputon. Toisaalta se on sukupolvijuttu, kuten Niina Ratilainenkin sen näkee.

– Nuoremmille asia ei varmaan ole tuttu. Tämä on turkulainen sisäpiirijuttu ja koko kaupunkia koskevia hauskoja sisäpiirijuttuja kannattaa kyllä ennemmin vahvistaa kuin häivyttää.

– Jos Heideken tuotaisiin paremmin esiin, sen ei aina tarvitsisi esiintyä rajoittavana tekijä tai ihmisiä erottelevana. En ole syntynyt Heidekenillä, mutta en koe itseäni ulkopuoliseksi, Ratilainen kertoo.

Tyksin T3-sairaala

Tyksin T3-sairaalaan sijoitetaan nykyisin U-sairaalassa olevat toiminnot.

Uudisrakennus nousee T-sairaalan yhteyteen junaradan ja Helsinginkadun päälle rakennettavalle betonikannelle. T3-sairaalan arvioidaan valmistuvan loppukesällä 2021.

T3-uudisrakennukseen sijoittuvat lasten ja nuorten sairauksien hoito, naistentautien ja synnytysten hoito, korva-, nenä- ja kurkkusairauksien hoito, suu- ja leukasairauksien hoito sekä sairaanhoidollisia tukipalveluja.

Sairaalan yhteyteen rakennettavaan pysäköintitaloon tulee paikat 530 autolle ja noin sadalle pyörälle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää