Kupittaan lintulammikon asukkeja pääsee ihastelemaan tästä viikonlopusta alkaen - loppukesästä lammikolle tulee yllätysasukkaita

Teemu Nurmi

Toukokuun vaihtuessa kesäkuuksi muuttavat kesäasukkaat Kupittaanpuiston lintulammikoille. Kuumimpaan aikaan päivästä eläimet vetäytyvät viettämään siestaa, ja muuttomatkalle lähdetäänkin perjantaina vasta illansuussa. Muuttokuormassa on lintuja, vuohia ja kaneja.

Lintulammikoiden odotetuimpia vieraita ovat vuohet. Valoturkin ja Elli Seinäkiipelin vuohiperheeseen kuuluu kaksi mustavalkoista kiliä. Vuohia saa syöttää eläintenhoitajan tuomilla oksilla. Oksat ovat kuusta, katajaa, koivua, pajua ja pihlajaa. Puistoistutuksia ei saa mennä repimään.

Myös riikinkukon upea, täyspitkä pyrstö herättää ihastusta, kertoo eläintenhoitajaVille RoivainenHilfingaanista. Riikinkukoista valkoinen riikinkukko ja hopeaharlekiini-riikinkukko tulevat laahuksellisina, muut ilman laahusta, jotta tulevat keskenään toimeen. Intiansinisiä uroksia naaraineen muuttaa lintulammikoille reilunkokoinen lauma.

- Vuodenajat on olleet outoja; tähän aikaan kuuluisi soidinkamppailujen olla pahimmillaan ja riikinkukot pitäisi asuttaa eri paikkoihin. Tänä vuonna riikinkukot pääsevät yhdessä muuttamaan Kupittaalle ja elävät siellä sulassa sovussa, iloitsee Roivainen.

Vuohien ja riikinkukkojen lisäksi muuttokuormassa ovat kaksi hollanninkaniini-perhettä, maatiaiskanoja, hanhia, fasaaneja, kyyhkyjä. Uutuuksia ovat mm. turkinkyyhkyt, aleksanterin kaulanauhapapukaijat sekä Suomen kesässä ulkona hyvin viihtyvät undulaatit ja kanarianlinnut. Sultan-kanaperhe muuttaa viikonlopun aikana ensi kertaa Kupittaalle.

Se on vanha koristekanarotu Turkista, joka jalostettiin Turkin sulttaaneille, ja eli ottomaanien aikaan hoveissa. Kupittaata silmällä pitäen Roivaisen sopimuskasvattaja on jalostanut oman kanarodun, joka muistuttaa töyhtöineen intiaania, ja on siksi nimetty intiaanikanaksi.

Alkuviikkoina odotetaan kanan tipujen kuoriutuvan ja viikonlopun aikana myös jo kuoriutuneet tipunuorikot pääsevät tarhoille. Linnut ovat Roivaiselle rakkaimpia eläimiä ja ne hän onkin kasvattanut poikasista lähtien itse. On kuitenkinmuutamia lintulajeja, joitaRoivainen ei lammikoille tuo: - Valkoposkihanhet houkuttelisivat ääntelyllään lajitovereitaan paikalle. Ara-papukaijoille lintulammikko eiole ideaali paikka, sillä ne osoittavat kiintymystä omistajaansa kohtaan kuten esimerkiksi koirat.

Roivaisen lemmikeistä chihuahuat ja maakilpikonnaovat tottuneina reissaajinausein isäntänsä mukana lammikoilla.

Tänä kesänä lintulammikoillatavataan aivan uusieläinlaji. Kunhan toiminta lähtee hyvin käyntiin vakituisilla asukkailla, saadaan vuohitarhaan myöhemmin kesällä muutama yllätysasukas.Tästä ilmoitetaan myöhemmin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu