Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kodittomia minipossuja on yhä enemmän – "Todellisiin tarpeisiin ei perehdytä, vaan ostopäätös tehdään mielikuvien varassa"

Yhä useampi minipossu on vailla uutta kotia.

Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto (SEY) ja Suomen Minipossuyhdistys ovat huolissaan siitä, että suuri määrä lemmikkeinä pidettäviä eläimiä etsii tälläkin hetkellä uutta kotia tai väliaikaista sijoituspaikkaa.

– Uutta kotia etsivien minipossujen määrä oli pitkään tasainen, noin 50–70 yksilöä vuodessa. Nyt tahti on kiihtynyt, ja tälläkin hetkellä uutta kotia etsii viisi minipossua, kertoo Suomen Minipossuyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Marjo Saarimaa

Uuden kodin tarve johtuu Saarimaan mukaan yleensä siitä, että minipossu ei olekaan sellainen lemmikki kuin odotettiin, eivätkä olosuhteet kotona ole possulle sopivat.

Minipossun hankintaa on harkittava tarkkaan. Minipossu on söpöydestään huolimatta sika ja sillä on oikeat sian tarpeet.

Tärkeää olisikin hankkia oikeaa tietoa, eikä luottaa ainoastaan mielikuviin. On pidettävä huolta, että pystyy tarjoamaan possulle sopivat olosuhteet.

– Minipossu ei välttämättä sopeudu asumaan kerros- tai rivitalossa, joten omistajalla on oltava mahdollisuus tarvittaessa siirtää possu talliolosuhteisiin vähintäänkin osa-aikaisesti. Älykkäät ja toimeliaat minipossut tarvitsevat myös paljon virikkeitä, sillä tylsistyneelle minipossulle voi tulla käytöshäiriötä ja se alkaa tuhota paikkoja, Saarimaa kertoo.

Minipossu tarvitsee myös suuren ulkotarhan, jossa pääsee tonkimaan, rypemään ja liikkumaan vapaasti. Lisäksi minipossu tarvitsee lämpimän, kunnolla kuivitetun suojapaikan talvisin sekä säänsuojan kesäisin.

– Kodittomat minipossut ovat osuva, mutta surullinen esimerkki siitä mitä tapahtuu, kun eläimen todellisiin tarpeisiin ei perehdytä, vaan ostopäätös tehdään mielikuvien varassa, sanoo SEYn toiminnanjohtaja Kati Pulli

Minipossujen lisäksi uutta kotia kaipaavat erityisesti kissat.

– Eläinsuojeluyhdistykset kautta maan ovat samankaltaisessa tilanteessa kuin Minipossuyhdistys. Uutta kotia etsiviä kissoja on kerta kaikkiaan liikaa. Joissakin jäsenyhdistyksissämme on niin täyttä, että kaikkia eläimiä ei voida auttaa, vaan avuntarvitsijoiden on jonotettava hoitopaikkoihin, Pulli kertoo.