Sähköpotkulaudassa on ainesta kesän hittiajokiksi

LIIKENNE Turkulainen testasi kahta sähköpotkulautaa. Olisiko niissä kulkupeliksi kesän katuvilinään?

E-wheelsin Ribber-sähköpotkulauta testissä. Oikealla kevyempi Ultralight-malli. Teemu Nurmi

Tomi Kangasniemi

Erilaiset sähköiset kulkupelit ovat yleistyneet viime vuosina vauhdilla. Kätevä vaihtoehto kaupunkiliikkumiseen on sähköpotkulauta. Pääsin testaamaan kahta erilaista mallia turkulaisyritys E-wheelsiltä.

Ensimmäisenä testissä on Ultralight, joka muistuttaa ulkomuodoltaan omaa mielikuvaa potkulaudasta. Eli kevyt, lelumainen ja vähän epävarman oloinen. Mutta vastaako totuus mielikuvia?

Ensituntuma laudasta on, että se on todella kevyt. Alle seitsemän kilon lautaa on helppo kuljettaa yhdessä kädessä. Renkaat ovat yllättävän pienet. Mitenköhän tällä pysyy pystyssä?

Ihan aluksi laudalla tasapainoilu tuntuu hieman epävarmalta, mutta ei tarvitse ajaa kuin muutama kymmenen metriä, kun ajaminen sujuu aivan eri malliin. Kaasua saa helposti napista, ja jarrut toimivat käsikahvalla polkupyörän ja mopon tapaan.

Vauhtiakin Ultralightilla saa mukavasti. Ajonopeus on säädettävissä 15:n ja 30 km/h välille.

Kaarteissa tasapaino pysyy helpon oloisesti, ja muuta liikennettä on seisoessa helppo huomioida. Ennakkopelot turvattomuudesta hälvenevät jo muutaman kiekan heittäessä.

Seuraava kulkuneuvo onkin sitten aivan erilainen. E-wheelsin Ribber muistuttaa paksuine renkaineen enemmän skootteria. Sähköpotkulauta sekin on, vaikka potkaista ei tarvitse kuin kerran liikkeelle lähdettäessä.

Erotuksena Ultralightiin Ribberissä on nelinkertaiset tehot. Siinä on myös satula, joten ajaa voi myös mopotyyliin.

Ajotuntuma on luonnollisesti Ultralightia raskaampi, vaikka Ribber kulkee yhtä kevyen ja äänettömän tuntuisesti.

Paksut renkaat tuovat ajoon vakautta, mutta kurveissa Ribber käyttäytyy silti yllättävänkin sutjakkaasti.

Tämä sähköpotkulauta on omassa sarjassaan yhtä miellyttävä vaihtoehto kuin Ultralightkin.

Plussaa tulee siitä, että ohjata voi niin istuen kuin seisoenkin. Ruuhkaisempia paikkoja koluavalle kevyempi Ultralight on järkevämpi valinta.

Sähköpotkulauttaa hankkivan kannattaa joka tapauksessa miettiä, millaisiin tarpeisiin kulkuneuvo on todella tulossa. Sillä pääsee nopeasti paikasta toiseen, mutta etäisyydet yhdellä latauksella ovat rajalliset. Tässä kaksikossa 15:stä 80:een kilometriin.

Ajonopeus on rajoitettu (25 km/h), mutta toisaalta etuna esimerkiksi sähköskootteriin on, että ajokorttia tai vakuutusta ei tarvita.

Hintahaitari eri sähköajokeissa on venyvä. Kannattaa siis tutkia eri vaihtoehtoja. Ultralight ja Ribber maksavat kumpikin noin 1400 euroa.

Sähköpeleillä liikenteessä

Kevyistä sähköajoneuvoista ja kävelyä avustavista laitteista tuli 1.1.2016 laillisia kulkuvälineitä tieliikenteessä.

Kevyillä sähköajoneuvoilla ja kävelyä avustavilla laitteilla tarkoitetaan esimerkiksi niin sanottuja senioriskoottereita sekä tasapainotettuja yksi- tai useampipyöräisiä henkilökuljettimia. Myös sähköavusteisiin polkupyöriin sallitaan aiempaa tehokkaampia moottoreita. Laitteiden käyttö ei edellytä ajokorttia, rekisteröintiä eikä katsastusta.

Sähköpotkulauta on akuilla ja sähkömoottorilla toimiva kulkuväline erityisesti kaupunkiliikkumiseen.

Sähköpotkulaudat määritellään laissa kevyisiin sähköajoneuvoihin, joita kuka tahansa saa ajaa julkisilla teillä. Ajoneuvoihin sovelletaan polkupyöräilijän liikennesääntöjä ja niihin ei tarvita ajokorttia tai vakuutusta

Isompia, enintään 25 km/h kulkevia kevyitä sähköajoneuvoja saa käyttää polkupyöräilijän liikennesäännöillä, mutta tasapainottuvia kulkuvälineitä kuten Segwayta saa käyttää myös jalkakäytävillä sillä edellytyksellä, että niillä ajetaan enintään kävelynopeutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Turkulaisen ilmestyminen jää tauolle
 2. Tanssitunteja, jumppaa, teatteria – Turussa tapahtuu virtuaalisesti vaikka mitä, ja kaupungin tapahtumakalenteri kerää vinkkejä yhteen
 3. Lähikuvassa: Hissu Kytö on auttanut maahanmuuttajia Turussa pian 50 vuotta: "Skinheadeilta tuli tappouhkauksia ja sain luodin postiluukusta"
 4. Lähikuvassa: Kun kiekko lensi kaukalosta raitiovaunun katolle – legenda Timo Nummelin muistelee, millaisissa olosuhteissa pelattiin hänen lapsuudessa ja nuoruudessa
 5. Elossa 24 h -sarjassa esiintyvä turkulaislääkäri Kosti Koivisto-Kokko pelastaa vapaaehtoistyössään ihmisiä, jotka palaavat heti takaisin sotaan – "Huono muisti" suojelee työssä uupumiselta
 6. Jaanan poika ei koskaan palannut laivareissulta – Nikun katoaminen on yhä täysi mysteeri
 7. "Oli tosi kova paikka, kun tajusin, että lapsia ei tule muita kuin Pasi" – Kotimäen tilaa pyörittävälle Taikku Nurmelle tärkeintä elämässä on perhe, mutta jokaista päivää tahdittavat hevoset
 8. Burn out pysäytti nuoren Michaelan: "Kotona vain tärisin ja itkin"
 9. Moniko pesee kädet kunnolla? Turkulainen kävi yleisessä vessassa katsomassa ja tulos yllätti lääkärin
 10. Arno Kasvi: Ruissalo ei kestä tällaista rumbaa, tarvitaan toinen silta ja kauriskannan harventamista
 11. Turussa karanteenia viettävän Karita Mattilan heippalappu "meluhäiriöstä" riemastutti Twitterissä – "Äiti laittoi äsken viestiä, että joku hänen entinen työkaverinsa haluu tulla mun luo kylään välillä 14–18", nauraa twiittaaja nyt
 12. Tässä on Turun ruuhkaisin kohta – Naantalin pikatien pätkä Köydenpunojankadun ja Vakka-Suomentien välillä pitää yhä ykköstilaa, katso muut ruuhkakertymäkadut
 13. Korona peruutti ay-väen ja vasemmistopuolueiden yhteisen vappujuhlan Turussa – luvassa koronavappu netissä
 14. Anu Pentikin näyttely siirtyy kesälle 2021 – Muutoksia Turun museokeskuksen näyttelyohjelmistossa
 15. "Suurin ja karanteeniystävällisin opiskelijatapahtuma" – Turun Wappuradio tulee taas

Näytä lisää