Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turkulaiset varusmiehet lähtivät vaatebisnekseen – ensimmäinen tuote on purjekangastakki

MUOTI Turkulaiset varusmiehet kehittävät palvelusaikanakin jatkuvasti uusia ideoita.

Nuoret turkulaismiehet Jon Hautamäki ja Niklas Rantanen ovat perustaneet vaatesuunnitteluyrityksen, jonka ensimmäisen brändin nimi on Purye Clothing. Keskiviikkona lanseeratun brändin lippulaivatuote on purjekankaasta tehty anorakki-takki.

Hautamäki ja Rantanen muistuttavat takkia esitellessään, että sen kanssa ei ehkä kannata lähteä lenkille.

– Emme markkinoikaan sitä joka päivän käyttötakkina vaan se on designtuote, miehet sanovat.

Hautamäki ja Rantanen ovat vanhoja kavereita, jotka muutamia vuosia huomasivat kummatkin olevansa kiinnostuneita muodista ja muotisuunnittelusta ja olivat ideoissaan vielä samoilla linjoilla. He kävivät kangaskaupassa ostamassa jämäpaloja ja pohtivat, mitä niistä voisi kehittää.

– Sitten purjeneulomossa työskentelevä isäni toi kotiin purjekangasta ja sanoi, että tehkää tästä jotain. Soitin heti Jonille, mietimme asiaa pari päivää ja tajusimme, että purjeesta tehty kassi on jo vanha keksintö, joten lähdimme kehittämään suosikkitakkimalliamme eli anorakkia, Niklas Rantanen kertoo.

– Siihen liittyi runsaasti haasteita. Emme heti keksineet, mistä lähdemme liikkeelle ja mitä ihan täsmälleen haluamme. meillä ei ole minkäänlaista kokemusta ompelemisesta, joten olemme käyttäneet paljon ammattilaisten apua, Hautamäki jatkaa.

Kaikki takit eivät suinkaan ole samanlaisia vaikka samaa kaavaa niissä käytetäänkin. Jos purjeessa on kuvioita, numeroita tai tekstimerkintöjä, ne jätetään tuotteeseen tekemään siitä persoonallisen. Suurin osa purjeista on valkoisia tai vaaleaa sävyä, mutta spinaakkeripurjeessa on usein värejä, jotka mahdollistavat eriväristen takkien valmistamisen.

– Purjekangastakki on luonnollisella tavalla vedenpitävä ja hyvin kestävä, koska se on saattanut olla tuulessa tuiskussa jo 30 vuotta. Kangas toimii paremmin takkina pesun jälkeen, jolloin se pehmenee.

Jon Hautamäki ja Niklas Rantanen eivät voi tällä hetkellä käyttää kaikkia päivän tunteja mallistonsa suunnitteluun, sillä kummatkin ovat varusmiespalveluksessa Saaristomeren laivastoasemalla Pansiossa. Rantanen pääsee reserviin vajaan 120 päivän päästä, Hautamäen palvelus jatkuu joulukuun loppupuolelle.

– Lähetämme täälläkin jatkuvasti toisillemme uusia ideoita viesteillä. Jos kummallakin on vapaa viikonloppu, kokoamme ideat yhteen ja viemme ne käytäntöön.

Purye Clothing tuo markkinoille muitakin tuotteita. Suunnittelutyö on käynnissä.

– Olemme saaneet Puolustusvoimista inspiraatiota, mutta emme vielä paljasta, mitä, miehet naurahtavat.