Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Romanien syrjintä on Turussa arkipäivää: "Se ei ole kiva tilanne, kun sinut käännytetään ovelta"

Turkulaisten Kyösti Hedmanin ja Satu Stenroosin mukaan romanien syrjintä on arkipäivää.

Yleensä ennakkoluulot näkyvät katseina tai siten, että romaniasiakkaita ei haluttaisi palvella. Stenroos kertoo itse käyvänsä tutuissa ruokakaupoissa, joissa häneen suhtaudutaan yksilönä.

– Suurin osa kaupoista Turussa on mielestäni suvaitsevaisia ja palvelee tasavertaisesti. Osa liikkeistä on varautuneempia. Suurimmassa osassa saa ihan asiallista palvelua, Stenroos kertoo.

– Jos lähdetään kavereiden kanssa kaupungille, mennään paikkoihin, joissa tiedetään, että meidät otetaan vastaan. Ei välttämättä pyritä paikkaan, jossa ei ole ennen käyty. Se ei ole kiva tilanne, kun sinut käännytetään ovelta, Stenroos sanoo.

Hedman ja Stenroos pitävät loukkaavana, että romaneita kohdellaan massana eikä yksilöinä.

Romaneiden kokema syrjintä on asia, joka on mediassa pitkään jätetty vähälle huomiolle.

Stenroosin mukaan romaneihin kohdistuvat ennakkoluulot ovat juurtuneet yhteiskuntaan niin syvälle, että niihin ei aina osata kiinnittää huomiota.

– Nyt ollaan positiiviseen suuntaan menossa, että syrjintätilanteita näytetään somessa. Asiaa ei saa hyssytellä.

­– Romaneihin kohdistuu jatkuvasti syrjintää, mutta harva jaksaa viedä asiaa eteenpäin. Tämä on meille niin arkipäiväistä, Stenroos huokaisee.

Myös romanien työllistymishanke Nevo tiijan projektipäällikkö Mikael Mertsi Ärling pitää tärkeänä sitä, että romaneiden kokema syrjintä on nostettu mediassa puheenaiheeksi.

– Yksittäisiä tapauksia on mediassa aiemminkin nostettu esille, mutta vastaavanlaista medianostetta ei aiemmin ole ollut. Pelkän nostamisen lisäksi toivoisin molemminpuolisesti rakentavia ratkaisuja, hän sanoo.