Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turkulaistutkimus: Digitaalisesta eriarvoisuudesta tulossa vakava ongelma

Digitaalinen eriarvoisuus ilmenee yhteiskunnassamme useilla sosioekonomisilla tasoilla. Esimerkiksi henkilön ikä tai hänen varallisuutensa voivat vaikuttaa hänen mahdollisuuteensa hyödyntää digitaalisia palveluja. Farooq Mubarak tarkastelee Turun yliopistoon tekemässään tietojärjestelmätieteen väitöskirjassa digitaalista jakoja useasta näkökulmasta.

Digitaalisella jaolla viitataan informaatioteknologian yleistymiseen liittyvään eriarvoistumiseen. Mubarakin mukaan digitaaliseen jakoon voi vaikuttaa esimerkiksi se, onko henkilöllä käytössään vanhaa vai uutta mallia edustava puhelin tai tabletti. Lisäksi digitaalinen jako perustuu muun muassa tieto- ja viestintäteknologiataitoihin, internetyhteyden laatuun, ajanpuutteeseen ja henkilökohtaiseen asenteeseen suhteessa teknologiaan.

Mubarak pyrki tutkimuksessaan osoittamaan, että kyse ei ole vain yhdestä kuilusta, vaan digitaalisuuteen liittyy useita jakoja, jotka ilmenevät eri sosioekonomisilla tasoilla.

Euroopan komissio arvioi, että vuonna 2060 joka kolmas eurooppalainen on yli 60-vuotias. Mubarakin mukaan tämä niin sanottu harmaa digitaalinen jako muodostaa vakavan ongelman tulevina vuosikymmeninä.

– Harvat tutkijat ovat viitanneet harmaaseen digitaaliseen jakoon, josta on tulossa maailmanlaajuinen ongelma. Korkea ikä tuo mukanaan useita fyysisiä ja psyykkisiä terveysongelmia. On toki huomattava, että iäkkyyden tuomat vaikutukset vaihtelevat maasta ja kulttuurista toiseen.

Mubarakin mukaan tarvitsemme jatkossa enemmän tietoa siitä, kuinka tieto- ja viestintäteknologiaa hyödynnetään terveyden hallinnassa.

– Monet ennaltaehkäistävät kuolemat voitaisiin välttää tieto- ja viestintäteknologian avulla. Se on mahdollista, mutta vaatii useiden toimijoiden, kuten tutkijoiden, median, hallitusten, terveysalan sekä julkisen sektorin sitoutumista, tukea ja yhteistyötä, Mubarak toteaa.

MSc Farooq Mubarakin väitös tarkastetaan Turun yliopistossa perjantaina 1. kesäkuuta.